Hoe bewaar je het beste moedermelk?

  Binnenkort ga je een keertje zonder je kindje op pad. Of begin je weer met werken. Dan is het ook tijd om te bedenken hoe je je moedermelk wilt bewaren. Als je moedermelk tot vijf dagen wilt bewaren, kun je de melk in een flesje of bakje achterin de koelkast bewaren. Wil je moedermelk langer bewaren, dan zul je de melk invriezen. In dit artikel vergelijken we de verschillende bewaarsystemen voor moedermelk die je in de vriezer kunt gebruiken.

  Milk Trays
  Milk Trays moedermelk bewaren
  Met de Milk Trays kun je gemakkelijk moedermelk invriezen. Je giet de melk in een tray, deksel op de tray en zet de tray dan minimaal vijf uur in de vriezer. Als je de melk goed is bevroren, haal je de staafjes eruit en bewaar je die in een normaal diepvrieszakje. Je kunt zo veel melk in kleine porties bewaren, zonder dat dit veel ruimte inneemt in de vriezer.

  Elk staafje bevat 30 ml melk. De staafjes zijn vrij smal, zodat je gemakkelijk in elke fles kunt ontdooien. Ik had eerst wat moeite om de melk uit de tray te krijgen, maar door de tray een minuutje buiten de vriezer te laten staan, kun je de staafjes er gemakkelijk uittikken. Per tray kun je 250 ml invriezen. Voor grote hoeveelheden moedermelk is dit systeem minder geschikt. Hou er ook rekening mee dat je de tray met de hand moet afwassen. Voor kleinere hoeveelheden invriezen is het systeem echter ideaal. Gebruiksvriendelijk en je kunt het in kleine porties ontdooien. Ik ben er enthousiast over!

  Milk Trays te koop bij Boops ’n Burps. Exclusief voor borstkolven.net met 10% korting met kortingscode BKmilktray.

   

  OXO Good Grips IJsstaafjestray

  Oxo IJsstaafjestray moedermelk bewaren
  Ook met de OXO Good Grips IJsstaafjestray maak je dunne staafjes die in elke fles passen. Het verschil met de Milk Trays zit ‘m in het deksel: bij de OXO tray is dit een siliconen “flap” waardoor je het 100% afsluit en je de tray ook schuin in de vriezer kunt zetten. Dit is een heel fijn punt voor de OXO ijsstaafjestray. Ook een pluspunt: de OXO ijsstaafjestray zijn vaatwasserbestendig.

  De tray zelf is van een wat harder materiaal dan de Milk Trays. Hierdoor is de vorm nauwelijks te buigen, en kreeg ik de staafjes er niet goed uit. Ik moest alsnog de staafjes iets laten ontdooien en ze er met de hand uithalen. Daardoor vind ik de Oxo IJsstaafjestray niet geschikt voor het invriezen van moedermelk.

  Oxo Good Grips IJsstaafjestray voor €18,95 bij bol.com.

   

  Béaba Multi Portion

  Béaba Multi Portion moedermelk bewaren
  De Béaba Multi Portion is een silicionen vorm met 6 vakjes van 90 ml. De vorm is geschikt voor de diepvries, vaatwasser en zelfs oven. Een veelzijdig bewaarsysteem dus, je kunt ‘m zelfs later als cupcakevorm gebruiken.

  De ijsblokken haal je er gemakkelijk uit door het flexibele materiaal van siliconen. De porties zijn wel vrij groot, en passen niet in een fles, dus moet je ergens anders in laten ontdooien. Je kunt maximaal 540 ml tegelijk invriezen, ongeveer gelijk aan twee Milk Trays. Je houdt echter grote porties over. Ik ben daarom persoonlijk enthousiaster over de Milk Trays. Mocht je echter lievere grotere porties willen invriezen, dan voldoet deze vorm ook prima.

  Béaba Multi Portion voor €17,99 bij bol.com.

   

  Philips Avent bewaarbekers

  Philips Avent bewaarbekers moedermelk
  Philips Avent biedt bewaarbekers aan, in twee verschillende maten van 180 ml en 240 ml.  Als je een Philips Avent kolf gebruikt, kun je de beker ook direct aan de kolf bevestigen. Je hebt hiervoor een extra adapter nodig. Je kunt met een potloodje de datum en hoeveelheid op de bekers schrijven. De bewaarbekers zijn stapelbaar.

  In de bekers kun je flink hoeveelheden moedermelk kwijt. Kleinere porties nemen in de bekers in verhouding veel plek in je vriezer in beslag. In de bekers kun je moedermelk zowel bevriezen als ontdooien. Later kun je ook zelfgemaakte groentehapjes in de bekers bewaren.  Veelzijdige bekers dus, een prima investering!

  Philips Avent bekers vanaf €8,99 per vijf bekers bij bol.com.

   

  Medela moedermelk bewaarzakjes

  Medela bewaarzakjes moedermelk bewaren
  Medela biedt moedermelk bewaarzakjes van 150 ml aan. Je kunt de zakjes aan een Medela borstkolf bevestigen, zodat je direct in het zakje kolf. Je plakt het zakje dicht met het etiketje waarop je ook de datum en hoeveelheid opschrijft.  Een bewaarzakje kost ongeveer 80 cent per stuk.

  Ik vond de zakjes zelf lastig goed te bevestigen. Daarnaast zijn ze niet herbruikbaar en vrij prijzig. Geen aanrader wat mij betreft.

  Medela moedermelkbewaarzakjes voor €18,75 bij bol.com.

   

  Tot slot: hoe bewaar je het beste moedermelk?
  Ik heb de verschillende producten om moedermelk in te vriezen en te bewaren getest. Mijn conclusie: investeer in een goed bewaarsysteem, bijvoorbeeld van Philips Avent, zodat je voldoende bakjes hebt voor “basisporties” van bijvoorbeeld 100 mililiter. Schaf daarnaast een invriessysteem aan, Milk Trays zijn mijn favoriet, zodat je kleinere porties kunt invriezen, zodat je gemakkelijk porties kunt aanvullen en samenstellen.

  Tip: Wil je weten hoe lang je ingevroren of gekoelde moedermelk kunt bewaren, lees de heldere info van Boobs ’n Burps .

  Wat zijn jouw ervaringen? Deel het met ons!

  Similar Category Post

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *