Welkom bij de borstkolven Kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Borstontsteking, hoe kom je ervan af?

Als je borstvoeding geeft, kan je te maken krijgen met een borstontsteking. Vervelend als het je overkomt, want je kan er flink ziek van zijn. Het is belangrijk om een borstontsteking op de juiste manier te behandelen. Wij vertellen je daarom hoe je een borstontsteking herkent en behandelt.

Een borstontsteking is een ontsteking die meestal wordt veroorzaakt door bacteriën. Als je last van tepelkloven hebt is de kans op een borstontsteking groter, omdat de bacteriën via de beschadigde tepel gemakkelijker toegang hebben tot je borst. Een borstontsteking is niet hetzelfde als een verstopt melkkanaaltje. Een verstopt melkkanaaltje herken je aan een pijnlijke en harde plek in de borst, die soms plaatselijk wat rood kan zijn. Een borstontsteking kan wel voortkomen uit een verstopt melkkanaaltje; als de harde plek vuurrood wordt en je daarbij ook koorts krijgt (hoger dan 38,5°) en je ziek voelt, dan heb je waarschijnlijk een borstontsteking.

Wat te doen bij een borstontsteking?

Een borstontsteking en een verstopt melkkanaaltje ontstaan meestal door het verkeerd aanleggen van je baby, waardoor hij of zij de borst niet goed leegdrinkt. Controleer daarom altijd of je baby goed aangelegd is. Voel je een harde, pijnlijke plek ontstaan, dan is het vooral belangrijk dat je je kindje blijft aanleggen aan de verstopte borst. Verder kan je nog een aantal andere dingen doen:

  • Het helpt om de verstopte plek te masseren tijdens het voeden van je baby. Door het verstopte melkkanaaltje en de druk van de zwelling op de andere kanaaltjes, stroomt de melk misschien langzamer uit de borst. Door de plek te masseren zorg je ervoor dat de baby de borst zo goed mogelijk leeg krijgt.
  • Als je kindje de borst niet helemaal leegdrinkt, kolf de rest dan af.
  • Leg een warm kompres of een warme kruik op de plek van de verstopping. Als je dat doet voor de voeding, helpt dat ook om de melk beter te laten stromen.
  • Probeer genoeg rust te houden. Zie de voedingsmomenten als een rustmomentje om even lekker te gaan liggen met de baby. Probeer te slapen als je kindje slaapt. Zo kom je in elk geval op die momenten aan de rust die je nodig hebt.

Wat je in elk geval niet moet doen is stoppen met de borstvoeding, hoe pijnlijk het misschien ook aanvoelt. Als de ontstoken of verstopte borst niet wordt geleegd, wordt de ontsteking alleen maar erger. Bij een verstopping of ontsteking moet er in principe binnen 8 tot 24 uur vanzelf verbetering optreden. Is dat niet het geval, overleg dan met de huisarts of er eventueel antibiotica nodig is.

Borstontsteking voorkomen

Bijna alle problemen omtrent borstvoeding beginnen door het verkeerd aanleggen van je baby. Door er goed op te letten dat je kindje op de juiste manier aan de borst ligt, is de kans op een borstontsteking een stuk kleiner. Zorg er ook voor dat je kindje je borsten telkens goed leegdrinkt. Twijfel je over het aanleggen? Maak in de kraamweek zo goed mogelijk gebruik van de kennis en het advies van de kraamhulp en vraag zo nodig advies aan de lactatiekundige. Voorkomen is nu eenmaal fijner dan genezen.

Tips uit eigen ervaring

Zelf heb ik ook last gehad van een verstopt melkkanaaltje. Omdat het voeden voor mij de eerste tien dagen erg pijnlijk voelde, was ik al vanaf het begin erg gefocust op het goed aanleggen van mijn zoontje en hield ik mijn borsten nauwlettend in de gaten. Doordat ik al snel de harde plek in mijn borst ontdekte, kon ik ook snel handelen. Warme washandjes en borstmassage tijdens de voeding hielpen in mijn geval perfect. Nog dezelfde avond was de pijnlijke plek al veel soepeler en de volgende dag had ik er geen last meer van.

Mijn belangrijkste tip is eigenlijk: zorg dat je al voor je bevalling geïnformeerd bent over de problemen die je bij de borstvoeding tegen kan komen. Je verwacht misschien dat borstvoeding appeltje eitje is, want wat is er nou natuurlijker dan dat jij je kindje voedt? Toch komen veel vrouwen problemen tegen in de eerste weken van de borstvoeding. Als je jezelf goed laat informeren van tevoren, dat weet je dat die problemen geen reden hoeven zijn om te stoppen. Dat het misschien even vervelend is, maar dat een probleem vaak snel opgelost kan worden. En belangrijker nog: dat veel problemen ook voorkomen kunnen worden. Zodat jij en je kindje zo ontspannen mogelijk van de borstvoeding kunnen genieten!

In dit artikel