Is een borstkolf nodig?
Als je borstvoeding geeft is het handig om ook een borstkolf te hebben. Als je zonder baby weg wilt of moet, of als je gaat werken zal je moeten kolven. Het kan ook zijn dat het gebruik van een borstkolf noodzakelijk wordt, bijvoorbeeld als de borstvoeding niet op gang komt. Met een borstkolf kun je zelf melk uit je borsten halen en via de fles aan je baby geven.
Wanneer heb je een borstkolf nodig?
1. Je geeft borstvoeding, maar kunt niet altijd in de buurt zijn
Als je een dagje weg gaat of weer terug aan het werk gaat, kun je niet altijd zelf je baby voeden. Met behulp van een borstkolf, kan je een voorraad moedermelk opbouwen zodat jij, oma of misschien je partner toch moedermelk geven door middel van een fles.
2. Je wilt borstvoeding geven, maar deze komt of blijft niet goed op gang.
Soms moeten we moeder natuur een handje op weg helpen. Om de melkproductie op gang te brengen kan je gaan kolven. Hierdoor krijgt je lichaam een teken dat het borstvoeding moet aanmaken. Als je dit regelmatig doet gaat het lichaam vaak vanzelf meer produceren.
3. Je wilt borstvoeding geven, maar je baby heeft niet genoeg zuigkracht
Het kan zijn dat je baby’s zuigkracht nog niet voldoende is om melk uit de borst te drinken. Met een borstkolf kun je dan melk afkolven, zodat je baby dit uit een flesje of door middel van ‘fingerfeeding’ kan drinken.
4. Je wilt geen borstvoeding geven, maar wel de stuwing verminderen
Als je geen borstvoeding (meer) geeft dan kan het zo zijn dat je melkproductie nog wel op gang blijft. Dit kan pijnlijke, opgezwollen borsten opleveren (stuwing). Door af te kolven kun je dan de druk verminderen. Doe dit alleen op de momenten dat je klachten ervaart, anders bestaat de kans dat de melkproductie juist wordt gestimuleerd.
Lees hier alles over wanneer je het beste een borstkolf kunt aanschaffen.