Welkom bij de borstkolven Kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

De 5 meest gestelde vragen over eten en borstvoeding

In je zwangerschap zijn er bepaalde dingen die je beter niet kan eten of drinken. Is dat ook het geval als je borstvoeding geeft? In deze blog vind je de meest gestelde vragen over de combinatie eten en borstvoeding.

Jazeker, het is verstandig om iets meer te eten. Voor het produceren van de moedermelk heeft je lichaam meer energie en voedingsstoffen nodig dan normaal. Door iets meer te eten, zorg je hiervoor en heeft je lichaam voldoende bouwstoffen voor de moedermelk.

Zorg er ook voor dat je wat meer vocht binnenkrijgt. Drink bijvoorbeeld bij elke voeding een glas water.

2. Zijn er dingen die ik niet mag eten als ik borstvoeding geef?

Je kunt bijna alles eten. Het Voedingscentrum geeft het volgende advies: pas op met alcohol, eet niet meer dan 2x per week vette vis en gebruik geen aloë, senna, kava kava, venkel en anijs.

3. Krijgt mijn kindje krampjes als ik ui of gekruid eten eten?

Nee, je baby krijgt geen krampjes door iets wat jij hebt gegeten. Het is niet exact bekend waarom baby’s krampjes hebben, mogelijk komt dit door de ontwikkeling van de darmen. Als je hetzelfde voedingspatroon hebt als je tijdens je zwangerschap, hoef je hier geen rekening mee te houden.

4. Zijn er dingen die ik kan eten om de borstvoeding te stimuleren?

Anijs en donker bier zijn bekende voorbeelden van voedingsmiddelen die de productie zouden stimuleren. Ook vind je in speciaalzaken borstvoedingsthee of speciale borstvoedingskruiden. De effecten hiervan zijn echter niet bewezen. Sterker nog, het gebruik van borstvoedingsthee met venkel en anijs kan schadelijk zijn voor je baby. Niet doen dus!

5. Kan ik alcohol drinken als ik borstvoeding geef?

Uit onderzoek is gebleken dat het matig drinken van alcohol waarschijnlijk geen nadelig effect heeft op je baby. Matig betekent: niet meer dan ongeveer twee keer per week één of twee glazen alcohol. Een van de onderzoeken raadt het drinken van alcohol bij een baby jonger dan een maand af.

Mocht je willen vermijden dat je baby alcohol binnen krijgt, dan kun je vlak na het voeden één glas drinken. Na twee à drie uur is de alcohol dan weer volledig uit je bloed en je melk verdwenen.

In dit artikel