Welkom bij de borstkolven Kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Help, mijn kind weigert de fles!

Weigert jouw baby ook de fles? Wees gerust, je bent niet de enige moeder die dit meemaakt. De overgang van borst naar fles kan behoorlijk lastig zijn. Hier lees je hoe je jouw kindje het beste kan laten wennen aan de fles en welke tips we voor je hebben als het niet meteen lukt.

Ineens ging het mis…

Ik weet het nog goed; mijn zoontje was vijf weken oud toen we hem – op advies van het consultatiebureau – voor het eerst een flesje gaven. Hij dronk het achter elkaar leeg. Dat zit wel goed, dacht ik, en ik voedde hem weer vrolijk verder aan de borst. Een week of twee voordat ik weer moest werken, gaf ik hem weer nietsvermoedend een fles. Hij nam een paar slokjes, begon benauwd te proesten en draaide verontwaardigd zijn hoofdje weg. In een paar weken tijd was hij een echte flesweigeraar geworden…

Hoe pak je het aan?

Overstappen van de borst op de fles moet je doen op het juiste moment. Begin je te vroeg met het aanbieden van een flesje, dan is er kans op tepel-speenverwarring. Je baby kan de borst gaan weigeren en zoiets valt heel moeilijk terug te draaien. Begin je er te laat mee, dan is je baby waarschijnlijk zo gewend aan je tepel, dat hij geen flesje meer wil.

Wat is dan het juiste moment? Het beste kan je beginnen met het aanbieden van een flesje als je baby rond de vijf à zes weken oud is. Hij of zij is dan genoeg gewend aan de borst, maar heeft ook nog een sterke zuigreflex, wat helpt om te wennen aan het flesje. Wacht je langer met oefenen, dan verdwijnt die zuigreflex en zal het voor je kindje veel lastiger zijn om over te gaan op een fles.

Blijven oefenen

Drinkt je kindje meteen een flesje leeg? Geweldig, maar zorg er wel voor dat je blijft oefenen. De kans is namelijk groot dat hij anders in een later stadium alsnog de fles gaat weigeren. Lukt het voeden met de fles niet meteen? Geen paniek, er is nog tijd genoeg om te oefenen. Doe dit het liefst elke dag, maar in ieder geval een paar keer per week.

Als je oefent, hoeft dat maar met een klein beetje melk, bijvoorbeeld 30 cc. Zo hoef je niet iedere keer hele flessen vol melk door de gootsteen te spoelen als het niet lukt. Oefen altijd wanneer je baby niet te hongerig is, zodat hij meer geduld zal hebben om iets nieuws te proberen.

Tips

Wil het echt niet lukken met de fles, dan zijn er ook andere opties. Ik zet er een paar voor je op een rij:

  • Wie geeft de fles?

    Je baby is er zo aan gewend om jouw geur te ruiken tijdens de voeding, dat hij misschien helemaal geen fles van jou wil krijgen. Laat iemand anders het daarom eens proberen; je partner, moeder, opa of een vriendin. Dat kan ook goed helpen als je het oefenen met de fles stressvol vindt. Je baby voelt dat immers ook.

  • Wat proeft de baby?

    Het kan helpen om de flessenspeen in te smeren met wat moedermelk. Ook werkt vers afgekolfde melk vaak beter dan ontdooide of opgewarmde moedermelk, want dat smaakt net even anders. Wat bij ons wel leek te helpen, was om juist kunstvoeding aan te bieden in plaats van moedermelk. Omdat dat heel anders smaakt dan moedermelk, leek mijn zoontje dat minder met mij te associëren en het dus minder erg te vinden dat het niet uit een borst kwam. Wil je echter moedermelk blijven geven, dan kan je natuurlijk beter niet met kunstvoeding oefenen.

  • Een ander gevoel

    Soms kan het helpen om een andere vorm speen te gebruiken. Heb je eerst een smalle speen geprobeerd? Ga dan eens over op een brede speen die qua vorm meer lijkt op de borst en de tepel. De Medela Calma speen werkt soms beter, omdat kinderen bij deze speen op dezelfde manier kunnen drinken als aan de borst. Ook zijn er dental spenen verkrijgbaar de speen met comfort kussentjes. Als je iets anders kiest, blijf dat dan wel enkele dagen volhouden zodat je kindje eraan kan wennen. Als je van alles door elkaar gaat proberen, raakt je kindje alleen maar in de war.

  • Inschakelen van een logopedist

    Het klinkt wat raar: de hulp van een logopedist inroepen bij een baby die lang nog niet praat. Toch kan dit een prima oplossing zijn. Een preverbale logopedist is gespecialiseerd in de behandeling van eet- en drinkstoornissen bij baby’s en kinderen, ook bij borstvoeding. Het consultatiebureau wees me op de mogelijkheid en had goede ervaringen met deze behandelingen. Door adviezen en gerichte oefeningen kan een baby in veel gevallen leren om aan de fles te drinken. Via het Register Preverbale Logepedie kan je een geregistreerde preverbale logopedist vinden.

  • Trucjes

    Je kan zelf allerlei trucjes uithalen om je kindje te stimuleren aan de fles te drinken. Laat hem of haar bijvoorbeeld eerst op je pink zuigen en verruil je pink daarna voor de fles. Aai je baby zachtjes rond zijn mondje en stimuleer het kinnetje om een zuigbeweging te maken. Voed je kindje eens in een andere houding of in een wipstoel of maxi-cosi. Of leid je baby een beetje af met een speeltje.

Je ziet, er valt van alles te proberen om je kindje over te laten gaan op een fles. Het is vooral belangrijk om te blijven proberen. Soms moet je hetzelfde trucje een paar keer toepassen voordat het werkt. Bij mijn dochter zijn we op tijd begonnen en bleven we ook oefenen, waardoor ze de fles uiteindelijk gewoon accepteerde. Op het juiste moment beginnen en blijven oefenen, dat zijn dus de belangrijkste tips voor kindjes die de fles weigeren. En denk maar zo, de aanhouder wint!

In dit artikel