Welkom bij de borstkolven Kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Kolf kopen of huren

Je dacht altijd dat borstvoeding goedkoper was dan flesvoeding. Totdat je een goede kolf wilde kopen. Een elektrische borstkolf is een kostbaar apparaat. Voor een enkelzijdige elektrische kolf ben je zo’n 100 euro kwijt, voor een dubbelzijdige elektrische borstkolf gemiddeld 300 euro. Echter, een borstkolf kun je lange tijd, en voor meerdere kinderen, gebruiken. De koop van een goede borstkolf kan daarom een flinke investering waard zijn.

Naast het kopen van een nieuwe kolf, zijn er nog andere mogelijkheden: het huren van een borstkolf of het kopen van een tweedehands kolf.

Een kolf huren kan een goede keuze zijn. Een kolf huren is ten eerste geschikt als je de borstkolf een korte periode nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld als je kindje de eerste dagen of weken in het ziekenhuis ligt, of als je hulp nodig hebt om de productie op gang te krijgen. Daarnaast kan een kolf huren ook slim zijn als je erg twijfelt of je kolven wel prettig vindt. Er zijn dan ook constructies mogelijk waarbij je een kolf huurt met mogelijkheid tot koop.

Als je langere tijd wilt kolven, bijvoorbeeld in combinatie met je werk, is het huren van een kolf geen goede optie. De kosten voor de huur zullen dan hoger zijn dan het aanschafbedrag van een kolf. Ook moet je bij het huren van een kolf een kolfset kopen van zo’n 40 euro, vanwege de hygiëne.

Het gebruik van een tweedehands borstkolf is een andere mogelijkheid. Je kunt een kolf overnemen van een bekende, of een kolf via Marktplaats aanschaffen. Over het algemeen wordt dit sterk afgeraden. Een borstkolf komt in aanraking met moedermelk, wat besmettelijke ziektes kan doorgeven. Ook kan een kolf al lange tijd gebruikt zijn, waardoor de zuigkracht van de kolf is afgenomen. Vraag daarom altijd naar het aantal maanden dat een kolf is gebruikt. Uiteindelijk zal bij een kolf de motor kapot gaan, door de slijtage na vele uren kolven.

Koop je een tweedehands borstkolf, vervang dan de losse onderdelen die aanraking komen met de melk. Bij de Ameda Lactaline Personal, Philips Avent Natural Duo en de Ardo kolven is dit een veilige oplossing. Door een membraampje tussen het schild en de slangetjes kan er absoluut geen melk in contact komen met de motor. Dit wordt een gesloten systeem genoemd. Bij andere kolven is dit  wel het geval, en is er een risicio dat de motor hierdoor niet  100% vrij van bacteriën etc. is.

Misschien ook interessant?

In dit artikel