Kolf uitkoken? Reinigen – Desinfecteren – Steriliseren
Reinigen, Desinfecteren of Steriliseren van je kolf
Dat we goed moeten letten op de hygiene weten wij moeders wel, maar hoe doe je dat met je borstkolf? Je moet je kolf regelmatig reinigen en desinfecteren. We zochten voor je uit hoe je dat het beste doet. Maar voordat we de details ingaan is het goed om eerst nog even stil te staan enkele veel gestelde vragen.
Wat is uitkoken?
uitkoken – Wordt gebruikt voor het procédé dat wordt toegepast om alle micro-organismen uit te roeien en is een van de eenvoudigste methoden van desinfecteren.
Bij het uitkoken verhit je de spullen die je hebt gebruikt, zoals speentjes, flesjes en dus je kolfspullen voor een bepaalde tijd, zodat de eventuele bacteriën en virussen gedood worden. Meestal gebeurd dit in een pannetje met kokend water, maar er zijn meerdere opties.
Verschil tussen sterilisatie en desinfectie
Hoewel de termen vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er wel verschillen tussen desinfecteren en steriliseren. Door te desinfecteren word bijna 100% van de virussen en bacteriën op oppervlakken verwijderd, terwijl sterilisatie alle virussen, bacteriën maar ook schimmels en bacteriële sporen op een voorwerp doodt.
Hoewel desinfecteren in de meeste omgevingen en op regelmatig aangeraakte oppervlakken nuttig is, is sterilisatie meestal alleen voorbehouden aan instrumenten die worden gebruikt in medische instellingen en in ziekenhuizen.
In sommige reclames hebben ze het dus over ‘sterilisators’, maar desinfecteren is wat we thuis doen. Het is praktisch onmogelijk om apparatuur thuis volledig te steriliseren, zelfs met uitkoken. Desinfecteren is dus voldoende voor je kolf en accessoires.
Voordat je gaat kolven
Je borstkolf en de onderdelen die in contact komen met je borsten of moedermelk moeten goed schoon en droog zijn voor gebruik. Maar niet alleen je kolf moet schoon zijn, ook moeten je handen goed schoon zijn. Was dus voor elke kolfsessie je handen 20 seconden met zeep te wassen. Spoel ze af en droog ze af met papieren handdoekjes. Je hoeft je borsten en tepels niet te wassen, tenzij er crème op zit die niet geschikt is voor het geven van borstvoeding. Sommige tepelcrèmes kun je laten zitten terwijl je kolft.
Reinigen van je borstkolf na iedere kolfsessie
Was na het kolven altijd alle accessoires van de kolf, zoals flessen, vacuümkleppen, membranen en borstschilden, die met je borsten of melk in contact zijn gekomen en droog ze zorgvuldig af, zodat ze klaar zijn voor gebruik voor een volgende sessie.
- Spoel je kolfaccessoires af met water om eventuele achtergebleven melkproteïnen te verwijderen.
- Was vervolgens alle onderdelen met warm water (ongeveer 30 °C) en vloeibaar afwasmiddel.
- Spoel het afwasmiddel in 15 tot 20 seconden weg met water.
- Je kunt ook de kolfonderdelen afwassen in het bovenste rek van je vaatwasmachine met gebruik van je gewone vaatwasmiddel. Kleinere onderdelen kunnen in het bestekmandje worden geplaatst.
- Leg moedermelkflesjes, borstschilden en spenen altijd met de opening naar beneden in de vaatwasmachine.
- Droog de accessoires af met een schone doek of laat ze aan de lucht drogen op een schone theedoek.
- Raadpleeg altijd de handleiding van je borstkolf voor eventuele specifieke reinigingsrichtlijnen.
Desinfecteren van je kolfspullen na een dag
Je moet ten minste eenmaal per dag je kolfonderdelen desinfecteren, nadat je ze hebt gewassen. Doe dat ook als je net een nieuwe borstkolf hebt aangeschaft en als je die een tijdje niet hebt gebruikt.
Iedere kolf is anders, dus zorg ervoor dat je de desinfectie methode volgt die jouw kolffabrikant aanbeveelt. De meest gebruikte manieren zijn:
- Koken. Plaats de kolfspullen in een grote pan water. Breng de pan met water aan de kook en laat deze minstens vijf minuten koken, terwijl je ervoor zorgt dat alle onderdelen ondergedompeld blijven.
- Magnetron. Plaats de kolfonderdelen in een voor de magnetron geschikte desinfectiezak of magnetronsterilisator en volg de gebruiksaanwijzingen van de fabrikant op.
- Stomen. Gebruik een elektrische stoomsterilisator en plaats flessen, borstschilden en spenen daarin met de opening naar beneden.
- Sterilisatievloeistof of -tabletten. Sommige mensen kiezen voor een sterilisatieoplossing die gebruikmaakt van koud water. Als je daarvoor kiest, moet je ervoor zorgen dat alle onderdelen ten minste 30 minuten ondergedompeld zijn zonder opgesloten luchtbellen (en gooi de oplossing na 24 uur weg). Je kunt ook een desinfectiespray gebruiken.
- UVC led licht sterilisator (zonder water of stoom)
Een nieuwe sterilisatie of desinfectiemethode is met UVC led licht. Plaats na het reinigen met water en zeep de onderdelen in de UVC led sterilisator. Druk op de AAN knop. Wacht tot het desinfectieproces is voltooit. Dit duurt tussen de 30s en 3min, afhankelijk van de sterilisator.
Na het desinfecteren
Laat je borstkolfaccessoires na het desinfecteren helemaal droog worden, voordat je deze opnieuw gebruikt.
- Verwijder de kolfonderdelen uit de pan, desinfectiezak of sterilisator met schone handen. Pas op dit is vaak erg heet! Je kunt ook een schone tang gebruiken.
- Schud eventueel achtergebleven water van de onderdelen af en droog ze met een schone doek of laat ze aan de lucht drogen.
- Plaats de onderdelen op een gedesinfecteerd oppervlak of in een gedesinfecteerde bewaarcontainer.
Door je kolfspullen na gebruik te wassen en minstens eenmaal per dag te desinfecteren, zorg je ervoor dat je moedermelk veilig voor je baby kan worden bewaard.
Feiten en fabels over het reinigen van je borstkolf
Hoe kook je het beste je kolfspullen uit?
Genoemde methoden zijn allemaal geschikt om je kolfspullen te desinfecteren. Het gaat hier vooral om je persoonlijke voorkeur.
Hoe lang uitkoken kolfspullen?
Laat je kolfspullen minimaal 5 minuten ondergedompeld in kokend water om deze goed te desinfecteren
Moet ik ook de slangetjes van de kolf uitkoken?
Ja, reinig en desinfecteer alle onderdelen van je kolf die in aanraking komen met je borsten of moedermelk. Dus zeker ook de slangetjes.
Kan ik ook mijn kolf reinigen met azijn of schoonmaakazijn?
Je kunt zonder probleem een scheutje azijn toevoegen aan het water waarmee je de spullen reinigt of desinfecteert. De azijn heeft een ontkalkende en ontvettende werking. Gebruik echter geen schoonmaakazijn, dit is niet geschikt voor consumptie.
Hoe vaak maak je je kolf schoon?
Maak je kolf na iedere kolfsessie goed schoon en desinfecteer deze minimaal 1x per dag.