Welkom bij de borstkolven Kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Kolven op het werk

Zo’n twee a drie maanden na de bevalling gaan veel vrouwen weer werken. Als je borstvoeding wilt combineren met een baan, is kolven een goede optie. Door te kolven ben je er zeker van dat je melkproductie in stand blijft. Je kunt dan op de dagen dat je thuis bent je kindje aan de borst voeden. Op de andere dagen kan iemand anders je baby een fles geven met de afgekolfde melk.

De overheid stimuleert dat vrouwen borstvoeding geven, omdat het drinken van moedermelk veel gunstige effecten heeft voor kinderen. Ook heeft het voordeel voor de moeder zelf, het verlaagt bijvoorbeeld de kans op borstkanker en botontkalking. De overheid heeft daarom regels gemaakt die het mogelijk maken voor werkende vrouwen om borstvoeding te geven.

Dit voedingsrecht bevat de volgende punten over kolven op het werk:

  • De werkgever moet je tijd en ruimte geven om je kind te voeden of melk af te kolven.
  • Je mag hiervoor tijdens de eerste negen maanden maximaal een kwart van je werktijd gebruiken.
  • Het is verplicht om een acceptabele kolfruimte beschikbaar te hebben.

Het is slim om tijdens je zwangerschapsverlof aan te geven dat je tijd nodig zult hebben om te voeden of te kolven. Je werkgever heeft dan voldoende tijd om een kolfruimte te regelen en rekening te houden met jouw werkzaamheden. Op de website www.ruimteomtekolven.nl vind je heldere informatie over alle regels rondom kolven en kolfruimtes.

Als je een baan en borstvoeding wilt combineren, kun je hier rekening mee houden in de keuze voor een type borstkolf. Als je enkele dagen per week volledig wilt afkolven, is het verstandig om een elektrische borstkolf te kiezen. Dit zal je veel tijd besparen bij het kolven.

Investeer in voldoende flesjes of bakjes om je melk te bewaren. Lees meer over de verschillende bewaarsystemen voor moedermelk.

Misschien ook interessant?

In dit artikel