Kolven van moedermelk
Het afkolven van melk is een bijzondere klus. Natuurlijk is het het fijnst om je kindje zelf aan de borst te hebben. Afkolven voelt daarom vaak als een tweede keus. Maar er zijn soms omstandigheden waardoor je wel moet afkolven, en dat is het kolven van moedermelk een prima alternatief. Dit kan bijvoorbeeld zijn als je baby in het ziekenhuis ligt, als je gaat werken of als je avondje uit wilt zonder je kindje.
Waarom kolf ik zo weinig?
Als je voor de eerste keer melk afkolft, zul je niet voldoende voor een voeding kunnen kolven. Afkolven is een kunst die je moet leren door veel te oefenen. Net zoals je kindje heeft geoefend om te leren drinken, moet je het kolven leren. Bouw dit rustig op, je kunt in het begin beter vaker kleine hoeveelheden melk kolven. Als dit goed loopt, kun je minder vaak gaan kolven.
Veel vrouwen zijn benieuwd hoeveel melk ze produceren. De melk die je afkolft, is daar geen goede voorspelling van. Je baby zal altijd meer melk kunnen drinken dan jij zelf afkolft. Je borsten zijn namelijk afgestemd op het zuiggedrag van je baby. Je kindje is eigenlijk een soort superkolfmachine. Als je melk kolft, kun je het beste niet meer dan 150 cc voor een voeding kolven. Let in het begin echter niet teveel op de hoeveelheden melk. Het is namelijk erg belangrijk dat je je goed ontspant tijdens het kolven. Dit komt door de toeschietreflex: het mechanisme dat ervoor zorgt dat je borsten melk loslaten. Als je te gespannen bent, zal de toeschietreflex moeilijker komen, waardoor je weer meer gespannen wordt enzovoort.
Je kunt op verschillende manieren melk afkolven: met de hand, met een handkolf of met een elektrische borstkolf. Je leest hier meer over bij Soorten borstkolven.
Lees ook meer over de volgende onderwerpen rond melk afkolven: