Welkom bij de borstkolven Kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat is een Lactatiekundige?

Een lactatiekundige is een professional die gespecialiseerd is in het begeleiden van moeders tijdens de borstvoedingsperiode. Ze hebben een diepgaande kennis van de fysiologie van het geven van borstvoeding en kunnen moeders helpen om de juiste technieken te gebruiken om hun baby efficiënt te voeden. Ze kunnen ook advies geven over hoe om te gaan met problemen die kunnen optreden tijdens het geven van borstvoeding, zoals onvoldoende melkproductie.

Waar helpt een Lactatiekundige bij?

Lactatiekundigen kunnen ook helpen om te bepalen of het gebruik van kunstvoeding noodzakelijk is, en kunnen begeleiding bieden bij het overstappen op kunstvoeding als dat nodig blijkt. Vaak werkt een lactatiekundige samen met andere gezondheidszorgprofessionals, zoals verloskundigen, kinderartsen en fysiotherapeuten, om ervoor te zorgen dat jij en je baby de best mogelijke zorg krijgen.

Hoe vind je een Lactatiekundige?

Er zijn verschillende manieren waarop je in contact kunt komen met een lactatiekundige. Veel ziekenhuizen en kraamzorgorganisaties bieden begeleiding door lactatiekundigen tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Je kunt ook zelf op zoek gaan naar een lactatiekundige in je omgeving of vraagt er een aan bij je zorgverzekeraar.

Je kan dan vaak langsgaan tijdens het spreekuur, maar ook een afspraak maken bij jou thuis. Een telefonisch consult is ook vaak mogelijk. Wat handig is, hangt af van je vraag. Heb je vooral vragen over kolven? Bij veel lactatiekundigen kan je een borstkolf kopen of huren en advies inwinnen over het gebruik daarvan.

Kan iedereen Lactatiekundige worden?

Let er bij het zoeken van een borstvoedingsdeskundige op dat deze gecertificeerd is volgens de International Board of Lactation Consultant Examiners (IBLCE). Dit garandeert dat lactatiekundigen voldoen aan bepaalde opleidings- en ervaringsvereisten, en dat ze blijven bijleren om hun kennis en vaardigheden op peil te houden. In het register van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen kan je opzoeken of jouw lactatiekundige geregistreerd staat.

Wat zijn de kosten van een lactatiekundige?

De kosten kunnen sterk verschillen per geval. Dat komt omdat lactatiekundige zorg erg persoonlijk is. Heb je genoeg aan een telefonisch advies, dan ben je vaak niet zoveel geld kwijt. Een huisbezoek kost wat meer, omdat hier meer tijd voor nodig is.

De kosten van een lactatiekundige worden niet vanuit de basisverzekering vergoed. Heb je een aanvullende verzekering? Dan is de kans groot dat je kosten wel worden vergoed. Soms is het dan wel nodig dat je een verwijsbrief hebt van je huisarts, verloskundige of het consultatiebureau. Dit kan je lezen in je polisvoorwaarden of navragen bij je zorgverzekeraar.

In dit artikel