Welkom bij de borstkolven Kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Moedermelk invriezen

Afgekolfde moedermelk bewaar je het langste in de vriezer. Maak dus maar een plekje in je vriezer, en bewaar de melk diepgevroren totdat je het nodig hebt. In dit artikel lees je alle praktische adviezen om dit handig aan te pakken.

Moedermelk bewaren in vriezer

Moedermelk blijft het langst goed in de vriezer. Ingevroren moedermelk bij een temperatuur van -20C blijft tot zes maanden goed. Hou er wel rekening mee dat de samenstelling van de moedermelk veranderd. Schrijf daarom de datum van afkolven op de voeding, en gebruik de “oudste” voeding als eerst.

Eenmaal ontdooide melk kun je maximaal 24 uur in de koelkast goed houden. Plak daarom een duidelijke etiket of sticker op deze voeding, zodat de ontdooide voeding altijd dezelfde dag wordt opgemaakt. Een vers gekolfde voeding is namelijk langer houdbaar (5 dagen).

Moedermelk ontdooien

Het ontdooien van moedermelk vraagt een stukje vooruitdenken. Geloof me, je wilt niet op het moment dat je baby bij je partner of oppas een voeding nodig heeft, erachter komen dat er nog een voeding ontdooid moet worden. Daarnaast is het het beste om de ingevroren melk gelijkmatig op temperatuur te laten komen. Het beste kun je ingevroren melk daarom in de koelkast laten ontdooien.

Ingevroren melk is in de koelkast na zo’n 10 – 12 uur ontdooid, afhankelijk van de hoeveelheid. Als je ‘s avonds de bevroren voeding in de koelkast zet, is hij de volgende ochtend (bijna) klaar voor gebruik. Perfect voor gebruik als jij overdag andere verplichtingen hebt.

Je vriezer

Moedermelk blijft alleen tot zes maanden goed bij een temperatuur van -20C. Heb je een wat oudere diepvries, leg er dan een diepvriesthermometer in om dit te checken. Is de temperatuur wat hoger, rond -15C, dan blijft de melk tot drie maanden goed. Is de temperatuur nog hoger, dan is het een overweging waard om je vriezer te vervangen.

Mogelijk heb je last van schoonmaakwoede tijdens je zwangerschap. Ga dan ook maar lekker aan de slag met je diepvries: ontdooi de vriezer, maak oude spullen op en zorg voor lege ruimte voor het bewaren van voedingen.

Hoe moedermelk bewaren?

Er zijn verschillende mogelijkheden om moedermelk goed te bewaren. Van moedermelkbewaarsystemen en milktrays tot het gebruik van reguliere opbergdozen. Het is aan jou om te beslissen wat je het prettigst vindt. Je kunt er meer over lezen in het artikel over het bewaren van moedermelk.

Ik raad je wel aan om de moedermelk in verschillende porties te bewaren, in kleine porties én complete voedingen. De kleine porties kun je gemakkelijk gebruiken om kleine gekolfde voeding aan te vullen of een korte tijd zonder “live voeden” te overbruggen. De complete voedingen zijn gemakkelijk in gebruik qua bewaarmateriaal, en gebruik je als je een of meerdere voedingen wilt vervangen.

In dit artikel