Welkom bij de borstkolven Kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Moedermelk ontdooien? Zo doe je dat!

Moedermelk bewaren, invriezen en ontdooien, soms lijkt het wel hogere wiskunde. Wat mag je nou wel doen en wat niet? Gelukkig lijkt het allemaal een stuk moeilijker dan het eigenlijk is. Wij helpen je op weg!

Snel of langzaam ontdooien?

Moedermelk kan je simpelweg op twee manieren ontdooien: langzaam en snel. Als je de tijd hebt, kies dan bij voorkeur voor langzaam ontdooien. De beschermende stoffen in de moedermelk blijven dan 100% behouden. Langzaam ontdooien doe je achter in de koelkast, want daar is de temperatuur het meest constant. Zet de melk dus niet in de deur van de koelkast en laat het zeker niet ontdooien op kamertemperatuur!

Het duurt ongeveer 10 tot 12 uur voor de melk volledig ontdooid is. ’s Avonds een flesje in de koelkast zetten voor de volgende dag is dus een prima idee. Zorg ervoor dat je de moedermelk binnen 24 uur gebruikt en bewaar het zolang in de koelkast.

Als je de moedermelk sneller nodig hebt, laat het dan ontdooien onder stromend lauwwarm water. Let er goed op dat het water niet te heet is, want dan breken de beschermende stoffen in de moedermelk langzaam af.

Moedermelk mengen

Als je meerdere porties moedermelk ontdooit, mag je dat na het ontdooien gerust samenvoegen. Ook mag je ontdooide moedermelk gewoon mengen met verse moedermelk of met moedermelk uit de koelkast. Maar is het eenmaal ontdooid, vries het dan niet opnieuw in en gooi restjes altijd weg.

Ontdooide moedermelk opwarmen

Bij het opwarmen van moedermelk heb je drie keuzes; au bain-marie, in de flessenwarmer of in de magnetron. Het opwarmwater mag niet warmer zijn dan 35°C. De melk mag namelijk ook niet warmer zijn dan 35°C, anders gaan er beschermende stoffen verloren. De magnetron is de meest risicovolle methode, omdat de melk al snel plaatselijk te heet wordt. Je verliest dan niet alleen beschermende stoffen, maar je baby kan zijn of haar mondje ook nog eens branden aan de melk.

Als je kiest voor de flessenwarmer, neem er dan één die niet boven de 35°C kan verwarmen. Gebruik zeker geen flessenwarmer die de melk binnen 2 minuten opwarmt. Op de website voedingsaccessoires.nl vind je een goed overzicht van geschikte flessenwarmers voor moedermelk. Kies je voor de magnetron, gebruik dan enkel het laagste vermogen. Schud de melk tussendoor en na het verwarmen zachtjes door elkaar en wees er zeker van dat de melk op alle plekken even warm is. De magnetron verwarmt namelijk heel plaatselijk, waardoor de temperatuur van de melk niet overal in de fles gelijk zal zijn. Haal bij het opwarmen van de melk altijd de speen van de fles.

Twijfel je over de temperatuur? Bedenk dan dat 30°C al warm genoeg is voor melk en dat veel kindjes melk op kamertemperatuur ook gewoon drinken. Moedermelk die direct uit de borst komt, is niet warmer dan 37°C. Je kan natuurlijk ook een druppeltje op je pols laten vallen. Als je de temperatuur van het flesje niet voelt op je pols, dan is hij precies goed. Voelt de melk warmer dan je huid, laat het dan nog wat afkoelen.

Een flessenwarmer waarmee je langzaam en onder de 35°C melk kan verwarmen is de Alecto BW-700. Je kunt namelijk bij deze flessenwarmer kiezen voor een langzame verwarming. De Alecto BW-700 heeft een duidelijk display met weergave voor resterende tijd. De flessenwarmer schakelt automatisch uit wanneer de gewenste temperatuur is bereikt. Wel zo veilig. De flessenwarmer wordt inclusief stoomkap geleverd.

Opgewarmde moedermelk bewaren

Melk die au bain-marie of met de flessenwarmer is opgewarmd, kan je nog maximaal een uur bewaren. Houd de melk niet warm, dat verhoogt het risico op groei van bacteriën. Warm het om dezelfde reden geen tweede keer meer op. Melk die in de magnetron is opgewarmd, kan je niet bewaren. Deze melk moet je meteen weggooien na gebruik.

Meer weten over het gebruik van gekolfde moedermelk? Lees dan ook onze artikelen over het kolven, bewaren en invriezen van moedermelk.

Welke fles voor afgekolfde melk?

Welke fles en speen gebruik je als je ook borstvoeding geeft? Er zijn verschillende flessen en spenen die specifiek geschikt zijn voor de combinatie met borstvoeding. Lees hier of je een aparte fles voor afgekolfde melk nodig hebt.

In dit artikel