Welkom bij de borstkolven Kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Pijn bij het voeden: oorzaken en oplossingen

Pijn bij het voeden komt vaker voor dan je denkt. Zeker in de eerste weken kan je met allerlei vervelende kwaaltjes te maken krijgen. Gelukkig zijn veel van die kwaaltjes maar tijdelijk en goed op te lossen. In deze blog vertellen we je meer over de meest voorkomende oorzaken van pijn bij het voeden en wat je eraan kan doen.

Borstontsteking

Een borstontsteking herken je aan een pijnlijke, harde en vuurrode plek in de borst en een bijbehorende hoge koorts. Een borstontsteking ontstaat meestal doordat je baby de borst niet goed leegdrinkt. Er blijft melk achter in de borst, waardoor er een melkkanaaltje verstopt kan raken. Een borstontsteking kan ontstaan door knellende beugel-bh’s in de periode van borstvoeding. Een zachte voedingsbh wordt geadviseerd. Als je een verstopt melkkanaaltje niet goed behandelt, is de kans groot dat deze overgaat in een borstontsteking.

Heb je een verstopt melkkanaaltje, masseer de verstopte plek dan wanneer je de baby voedt. Is je pijnlijke borst na de voeding nog niet goed leeg, kolf dan de achtergebleven melk af. Meer over de behandeling lees je in dit artikel over borstontsteking.

Melkblaartje

Een melkblaartje geeft vaak een behoorlijk scherpe pijn op de tepel. Het is een blaasje met vocht dat ontstaat door een constante wrijving over de tepel. De baby heeft de tepel waarschijnlijk niet ver genoeg in de mond gehad. Een melkblaartje moet je niet onderschatten, want doordat je melk op de plaats van het blaartje niet goed doorstroomt, loop je risico op een verstopt melkkanaaltje.

De snelste manier om van een melkblaartje af te komen, is door deze door te prikken. Gebruik daarvoor altijd een steriele naald! Krijg je al de kriebels bij het idee, dan kan je de tepel voor het voeden ook warm maken met een warme, natte doek of met warm water. De warmte zorgt ervoor dat de huid zacht wordt en als je baby vervolgens aan de borst drinkt, is de kans groot dat hij of zij het blaartje vanzelf open drinkt.

Spruw

Spruw is een schimmelinfectie waar jij en je baby allebei last van kunnen hebben. Bij je kindje herken je spruw over het algemeen aan witte plekjes in de mond en op de tong. Zelf kan je een stekende pijn in de borst hebben tijdens of na het voeden en rode en glanzende (of juist brandende en schilferige) tepels. Je kindje drinkt door de pijnlijke plekjes onrustig en laat vaker de tepel los.

Om van de spruw af te komen, krijg je meestal twee zalfjes van de huisarts; één voor jou en één voor je baby, zodat je elkaar niet blijft besmetten. Zorg daarnaast dat je extra hygiënisch te werk gaat; was vaker je handen en kook dagelijks de flesjes en spenen uit. Meer over spruw schreven we in deze blog.

Te kort tongriempje

Een te kort tongriempje of lipbandje bij je baby kan zorgen voor pijnlijke tepels. Dat komt doordat je baby de juiste drinkbeweging niet kan maken wanneer zijn tongriempje of lipbandje te kort is. De verloskundige of lactatiekundige kan dit al in de eerste week controleren. Je kan ervoor kiezen om ze te laten klieven, zoals dat heet.

Wanneer het tongriempje of het lipbandje gekliefd zijn, is het heel belangrijk dat je het gekliefde plekje de eerste twee weken een paar keer per dag masseert. Doe je dat niet, dan groeit het namelijk mogelijk weer aan elkaar.

Tepelkloven

Tepelkloven zijn kleine beschadigingen op de tepel, zoals wondjes, scheurtjes of ruwe en pijnlijke plekjes. Vooral tijdens het voeden heb je veel last van de toenemende pijn. Omdat je kindje regelmatig drinkt aan de borst, duurt het even voordat de wondjes genezen.

Bij tepelkloofjes helpt het om een druppeltje moedermelk op je tepel te laten drogen en je tepels veel te laten ‘luchten’, zodat ze niet vochtig blijven. Er zijn ook verzorgende lanolinezalfjes te koop of gelpads die de huid verkoelen en de pijn verlichten. Wat je nog meer kan doen om de genezing van tepelkloofjes te bevorderen, lees je in ons volledige blog over tepelkloofjes.

Vaatkramp

Sommige mensen hebben last van vaatkramp, ook wel vasospasme of het syndroom van Raynaud genoemd. Bij vaatkramp reageren de topjes van bijvoorbeeld je vingers of tenen op plotselinge kou doordat de bloedvaten vernauwen en het bloed even niet meer doorstroomt. De vingertoppen kleuren wit en voelen pijnlijk.

Vaatkramp bij de tepels merk je wanneer de tepel vlak na het drinken ineens wit wegtrekt. Dat kan een vervelend, brandend gevoel geven. Het bloed gaat uiteindelijk vanzelf weer stromen en de tepel kleurt weer roze. De vaatkramp wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het temperatuurverschil tussen de warme mond van de baby en de koude lucht na het voeden. Bedek daarom na het voeden meteen je tepel met de warme palm van je hand en laat de borst niet aan de lucht drogen.

Het voorkomen van vervelende kwaaltjes

Het goed aanleggen van je kindje is dé manier om pijn bij het voeden te voorkomen. De meeste kwaaltjes, zoals een borstontsteking, een melkblaartje of tepelkloven, ontstaan namelijk doordat de baby niet goed aangelegd is. Zorg daarom dat je van begin af aan goed in de gaten houdt dat je baby op de juiste manier aanhapt en drinkt. Laat je bij twijfel adviseren door de kraamhulp, verloskundige of lactatiekundige. Want als je daar vanaf de eerste dag al veel aandacht aan besteedt, heb je daar de rest van de tijd alleen maar profijt van!

De informatie op deze website komt hoofdzakelijk uit eigen ervaring van mijzelf  en anderen. Voor een professionele medische diagnose wil ik je adviseren contact op te nemen met de verloskundige of lactatiekundige. 

In dit artikel