Mijn baby heeft spruw, wat nu?
Spruw is een vervelend kwaaltje voor je baby, en ook zelf kan je er flink last van hebben. De kans dat je ermee te maken krijgt is best groot, het is namelijk één van de meest voorkomende babykwaaltjes. Gelukkig kan je het vrij eenvoudig oplossen. Hoe? Dat lees je in deze blog.
Wat is spruw?
Spruw is de infectie van een schimmel die veel mensen ongemerkt in hun lichaam meedragen: de Candida Albicans. Candida op zich vormt geen problemen in het lichaam, omdat goede bacteriën de schimmel in bedwang houden. In sommige omstandigheden kan Candida zich ineens snel uitbreiden en zorgen voor infecties.
Hoe krijgt mijn baby spruw?
Verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat de Candida zich uitbreidt in je lichaam:
- Stress, verminderde weerstand of ziekte.
- Het gebruik van anticonceptie met oestrogeen, veel suikervolle producten of antibiotica.
- Beschadiging of onvoldoende ventilatie van de tepels (bijvoorbeeld door vochtige zoogcompressen)
Je tepels en vagina zijn vatbare plaatsen voor Candida. Het immuunsysteem van een baby is nog zwak, dus is er een grotere kans dat hij of zij besmet raakt. Wanneer er Candida aanwezig is in de vagina, kan je je kindje bij de geboorte hiermee besmetten. Ook kan de baby spruw krijgen door het drinken aan de borst.
Hoe weet je of je baby spruw heeft?
Als je baby spruw heeft, zijn er vaak verschillende symptomen. De meest herkenbare zijn de witte stipjes of vlekjes in de mond, die je niet weg kan vegen. Die plekjes zitten vaak op de tong, aan de binnenkant van zijn wangetjes en lipjes. Sommige baby’s krijgen opvallend glanzende lipjes of speeksel. Als de spruw pijnlijk is voor je baby, zal hij onrustig drinken aan de borst en vaker loslaten. Een aantal dagen na het begin van de infectie krijgt je baby waarschijnlijk ook luieruitslag.
Spruw bij jezelf ontdekken is wat lastiger, omdat er meerdere oorzaken kunnen zijn voor pijn bij het voeden. Bij spruw kan je last hebben van een stekende pijn in de borst tijdens of na het voeden. Ook kunnen je tepels rood en glanzend of juist schilferig zijn en branden of jeuken.
Wat kan je eraan doen?
Spruw is niet schadelijk, maar vervelend is het wel. Het is geen reden om met de borstvoeding te stoppen, maar wel belangrijk om goed te behandelen. Als je ontdekt dat jij of je baby besmet is, neem dan contact op met je huisarts. Je krijgt dan medicatie, vaak in de vorm van een zalfje voor het mondje van je baby en een zalfje voor je eigen tepels. Het werkt het beste als jullie allebei behandeld worden tegen spruw, anders is de kans groot dat je elkaar weer besmet.
Je hoeft niet te stoppen met de borstvoeding als je medicatie gebruikt. Is de borstvoeding te pijnlijk door de spruw, kolf dan gerust je melk af en geef het in een flesje. Onthoud wel: afgekolfde melk die besmet is met spruw mag je niet invriezen. Als je die melk namelijk geeft wanneer de spruw bij jou en je kindje weg is, dan is er grote kans dat je baby weer besmet raakt.
Verder zijn extra hygiënemaatregelen erg belangrijk. Was regelmatig je handen, bijvoorbeeld voor en na de voeding, na het verschonen en na toiletgebruik. Houd ook alles wat je kindje in je mond kan doen – zoals bijtringen of ander speelgoed – goed schoon met warm water en zeep. Was spuugdoekjes, hydrofieldoeken en bh’s op 60 graden en kook flesjes en spenen dagelijks uit.
Het kan even duren voordat de spruw helemaal weg is. Bij sommige kindjes is de spruw na enkele dagen al weg, maar soms duurt het een paar weken voordat alles helemaal verdwenen is. En als dat eenmaal zo is, kunnen jullie allebei weer genieten van jullie voedingsmomentjes samen.