Een tepelhoedje: wat is het precies?
Het tepelhoedje kan een prettig hulpmiddel zijn wanneer de borstvoeding niet vlekkeloos verloopt. Het is een siliconen kapje dat – zoals de naam al zegt – de vorm heeft van een hoedje en daardoor precies over de tepel en de tepelhof past. Je baby drinkt dus als het ware via het tepelhoedje aan je borst. Maar wanneer gebruik je een tepelhoedje precies en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
Wanneer gebruik je een tepelhoedje?
Een tepelhoedje gebruik je bij verschillende problemen met de borstvoeding. Bijvoorbeeld als het een premature baby of een baby met weinig zuigkrachtniet lukt om aan de borst te drinken. De siliconen vorm is harder dan een gewone tepel, waardoor je baby gerichter kan drinken en de tepel langer in de mond kan houden.
Als je vlakke of teruggetrokken tepels hebt, is het voor een baby soms ook makkelijker om met een tepelhoedje te drinken. De baby heeft dan meer grip op de tepel en kan deze beter in zijn mond nemen. En wanneer een kindje na de geboorte eerst een (afgekolfd) flesje kreeg, dan maakt een tepelhoedje het soms makkelijker om weer terug aan de borst te komen. Het siliconen vormpje is in bepaalde gevallen dus een heel handig hulpmiddel.
Voordelen… maar ook nadelen tepelhoedje
Toch kleven er ook nadelen aan. Als je een tepelhoedje gebruikt, heb je kans dat je melkproductie terugloopt. Je lichaam zal namelijk minder geprikkeld worden om melk aan te maken doordat je kindje niet direct aan de borst drinkt, maar met het siliconen vormpje ertussen. Daarnaast loop je kans dat er na het drinken melk in de borst achterblijft. En als dat gebeurt, denkt je lichaam dat het minder melk aan moet maken.
Een ander nadeel is dat je baby snel zal wennen aan het tepelhoedje. Het kan daarom lastig zijn om het gebruik ervan weer af te bouwen. Ook moet je ervoor zorgen dat het kapje goed schoon blijft, anders loop je meer kans op spruw of een borstontsteking.
Soms wordt een tepelhoedje ingezet als het voeden pijn doet, maar daarmee hou je het probleem eigenlijk in stand. In mijn geval nam de pijn nauwelijks af door het tepelhoedje en hielp het veel beter om mijn zoontje steeds op verschillende manieren aan te leggen. Het is dus altijd belangrijk om eerst te kijken of het probleem opgelost kan worden, voor je een hulpmiddel gaat gebruiken.
Advies van een lactatiekundige
Een tepelhoedje kan dus handig zijn, maar heeft ook wel eens vervelende gevolgen. Begin er daarom nooit zelf mee, maar vraag advies aan je kraamverzorgster of een lactatiekundige. Zij denken met je mee en komen met andere opties om je borstvoeding te laten slagen, waardoor je het tepelhoedje misschien helemaal niet nodig hebt. En als je hem toch nodig hebt, helpen zij je om het hoedje op de juiste manier op de borst te plaatsen.
Welk merk tepelhoedjes is goed?
Tepelhoedjes zijn er in verschillende maten en van meerdere merken, zoals Medela, Dr. Brown en Ardo. Elk merk heeft weer een iets andere vorm, het is maar net wat je voorkeur heeft. Je koopt ze gewoon via internet of bij de drogist, apotheek of babywinkel. Meestal zijn ze verpakt per twee stuks en kosten ze rond de 10 euro. Welk hoedje voor jou geschikt is, hangt af van de grootte van je tepel en het mondje van je baby. Ook bij het kopen van het juiste model kan een lactatiekundige je goed adviseren.
Hoe gebruik je een tepelhoedje?
Het is belangrijk dat je een tepelhoedje op de juiste manier gebruikt. Als hij niet goed over je tepel heen valt, kan er namelijk lucht meekomen bij het voeden en drinkt je baby de borst moeilijker leeg. Voor je het hoedje plaatst vouw je de binnenkant naar buiten, zodat je de uitsparing precies over je tepel kan plaatsen. Van daaruit druk je de zijkanten voorzichtig, maar stevig aan over de tepelhof en de borst. Als hij naadloos aansluit op de huid, zit hij goed.
Tips voor het afbouwen
Het tepelhoedje is een tijdelijk hulpmiddel, dat je het liefst zo snel mogelijk weer afbouwt. Dat afbouwen is alleen niet altijd even makkelijk. Een handige tip is om bij het voeden het tepelhoedje na een minuut of vijf weg te halen. Grote kans dat de baby toch doordrinkt.
Je kan ook proberen je baby zonder tepelhoedje te voeden wanneer hij slaperig is, bijvoorbeeld tijdens de nachtvoeding. Zorg in elk geval voor veel huid op huidcontact, dat helpt je kindje om zijn zoekreflex te stimuleren en zelf op zoek te gaan naar de borst.
Goede hygiëne
Bij een extra hulpmiddel moet je extra letten op een goede hygiëne. Dat doe je door het hoedje na elke voeding goed schoon te spoelen met lauwwarm water en hem te bewaren in de koelkast. Als je het prettig vindt mag je wat afwasmiddel gebruiken, maar spoel het hoedje daarna wel grondig af. Net als de (fop)speen mogen tepelhoedjes dagelijks uitgekookt worden. Mocht je ze langduriger gebruiken, gooi ze dan na een maand weg en vervang ze door nieuwe.