Welkom bij de borstkolven Kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Tepelkloven voorkomen en genezen

Als je borstvoeding geeft, krijg je vaak te maken met allerlei kleine ongemakken. Tepelkloven kan je gerust een behoorlijk ongemak noemen. De pijn die een tepelkloofje geeft, zorgt er misschien zelfs voor dat je de borstvoeding niet meer ziet zitten. Gelukkig zijn er verschillende manieren om tepelkloven te voorkomen en te genezen.

Wat zijn tepelkloven?

Tepelkloven zijn pijnlijke wondjes, scheurtjes of ruwe plekjes op de tepel die soms wat bloeden. Veel moeders krijgen er bij het geven van borstvoeding al in een vroeg stadium mee te maken. De tepels zijn dan nog weinig gewend en krijgen ineens een hoop te verduren. Je baby drinkt immers zeker een keer of acht per dag aan de borst. In de meeste gevallen ontstaan kloofjes door het verkeerd aanleggen van de baby. Houd daarom meteen vanaf het begin in de gaten of je baby op de juiste manier drinkt.

Tepelkloven zijn niet hetzelfde als tepelgevoeligheid. De eerste dagen voelt het voeden altijd wat pijnlijk, omdat je tepels aan het zuigen moeten wennen. Dat pijnlijke gevoel neemt meestal af na een aantal dagen. Bij kloofjes is er echt sprake van een lichte beschadiging van de tepel en neemt de pijn meestal toe tijdens het voeden.

Hoe behandel je een tepelkloofje?

Het duurt altijd even voor een tepelkloofje genezen is. De baby drinkt immers regelmatig, waardoor het wondje niet makkelijk heelt. Toch kan je verschillende dingen doen om een tepelkloofje sneller te laten genezen.

Droge wondgenezing

Er zijn twee manieren om tepelkloofjes sneller te laten genezen; de ‘droge’ en de ‘natte’ manier. Kies je voor droge wondgenezing, dan laat je na de voeding een druppeltje moedermelk drogen op je tepel voordat je je borst weer bedekt. Je kan daarnaast borstschelpen gebruiken, zodat je tepels droog blijven en niet tegen je kleding of tegen natte zoogcompressen aan schuren.

Natte wondgenezing

Bij natte wondgenezing maak je gebruik van speciale gelpads, die je in de koelkast legt. Ze verkoelen de huid en verlichten de pijn. Daarnaast zijn er crèmes van pure lanoline die verzorgend en verzachtend werken. Je smeert deze zalf dun op de tepel en hoeft het er niet af te halen voor de voeding. Ik gebruikte de Purelan tepelzalf van Medela, maar iedere andere lanolinezalf zal hetzelfde effect hebben.

Geef je tepels wat rust

Het helpt om je tepels wat rust te gunnen. Als je tepelkloven hebt aan één kant, bied dan eerst je andere borst aan. Je kindje zal dan minder krachtig drinken aan je pijnlijke tepel. Begin met voeden als je baby nog niet al te hongerig is. Probeer te ontspannen tijdens het voeden, al zie je op tegen de pijn. Het zal helpen om je baby goed aan te leggen.

Je kan voor de afwisseling een flesje kolven om je pijnlijke tepels een beetje te ontzien. Kijk uit met het gebruik van tepelhoedjes, want die kunnen de pijn juist erger maken. Een washandje met ijsblokjes tegen de tepels houden voor de voeding, vermindert de pijn tijdens het drinken juist.

Hoe voorkom je tepelkloven?

Tepelkloven ontstaan meestal doordat een kindje verkeerd aangelegd wordt. De beste manier om tepelkloven te voorkomen, is dus om te zorgen dat je de baby goed aanlegt. Controleer altijd of je kindje de tepel goed in zijn mond heeft; krullen de lipjes goed naar buiten, omvat hij met zijn lipjes een deel van de tepelhof? Bij twijfel leg je de baby het beste opnieuw aan. Zorg dat je baby niet gaat liggen sabbelen op de tepel zelf.

Naast het goed aanleggen is het belangrijk om je borsten goed te verzorgen. Draag katoenen, ademende bh’s en laat je borsten regelmatig even ontbloot. Was je borsten niet met zeep – dat droogt de huid uit – en wrijf ze niet droog, maar dep ze droog. Vervang je zoogcompressen regelmatig, zodat je tepels niet voortdurend vochtig blijven.

Even doorbijten

Voeden met tepelkloofjes vraagt behoorlijk wat doorzettingsvermogen van je. Zelf had ik de eerste weken veel pijn bij het voeden en merkte ik het niet eens toen ik er een tepelkloofje bij kreeg. Door steeds goed te letten op het aanleggen en mijn tepels goed te verzorgen, ging het uiteindelijk beter en heb ik de rest van de tijd probleemloos en met plezier kunnen voeden. Ik hoop dat het jou met bovenstaande tips ook lukt!

In dit artikel