Welkom bij de borstkolven Kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Extra vitamines bij borstvoeding nodig?

Vitamines en borstvoeding

Het geven van borstvoeding vraagt extra energie en essentiële voedingsstoffen van vrouwen. De behoefte aan voedingsstoffen gedurende de borstvoedingsperiode is namelijk nog hoger dan gedurende de zwangerschap. Tekorten aan essentiële voedingsstoffen in de periode waarin borstvoeding gegeven wordt, kunnen nadelige gevolgen hebben voor zowel moeder als kind. Daarnaast kunnen sommige stoffen extra bescherming bieden tegen aandoeningen bij je baby of de ontwikkeling bevorderen. Supplementen nemen doe je voornamelijk om eventuele tekorten in de voeding aan te vullen.

Zijn extra vitamines bij het geven van borstvoeding nodig?

Als je borstvoeding geeft, geef je voedingsstoffen via je melk door naar je kind. Het is hierdoor wel belangrijk dat je voldoende vitamine D en K binnenkrijgt. Je kunt er zelf voor zorgen dat je vitamine status voldoende is. Let op je voeding en zorg dat je voldoende de zon ziet.

Lukt dat niet om gezond te eten of om dagelijks buiten te zijn, dan kun je een vitamine supplement nemen.

Wat zegt de wetenschap?

Het voedingscentrum zegt; “Wie gezond eet, krijgt alle vitamines en mineralen binnen die een mens nodig heeft”. Als we “gezond”  zouden eten, volgens de Schijf van Vijf, zouden we dus geen tekorten aan voedingsstoffen hebben. Maar nog geen 10% van de Nederlanders komt aan de voorgeschreven hoeveelheden.

In de richtlijn borstvoeding van TNO, Stichting Zorg voor Borstvoeding, Sectie Sociale en Psychosociale Kindergeneeskunde en het Voedingscentrum staat: “Moedermelk bevat te weinig vitamine K en vitamine D om aan de vitamine K-behoefte van het kind te voldoen in de eerste weken na de geboorte. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben de eerste 12 weken 150 microgram aan vitamine K-druppels nodig. Geadviseerd wordt om alle kinderen van 0-4 jaar, ongeacht het type voeding, dagelijks 10 microgram vitamine D-suppletie te geven.”

Gezond eten en dagelijkse beweging in de frisse buitenlucht is belangrijk. Behalve in uitzonderlijke gevallen van langdurige ondervoeding of speciale dieetvormen haalt de baby alle benodigde voedingsstoffen uit de moedermelk en loopt dus eerst de moeder een tekort op. Vegetarische of veganistische moeders worden aanbevolen een vitamine B-12 supplement te gebruiken om voedingstekorten bij zichzelf en de baby te voorkomen.

In de Suppletierichtlijn Borstvoeding van Atrium wordt genoemd dat de moeder in ieder geval geadviseerd zou moeten worden om 10 mcg Vitamine D, 150 mcg jodium en 200-300 mg DHA per dag te gebruiken. Een goede multivitamine voor zwangeren en tijdens de borstvoeding bevat vaak de extra vitamines en mineralen die tijdens deze periode belangrijk zijn.

Populaire vitamine voor tijdens het geven van borstvoeding zijn:

Bronnen:

Stichting Orthomoleculaire Educatie is de betrouwbare autoriteit op het gebied van gezondheid, voeding en suppletie. https://www.soe.nl/sites/default/files/2021-11/Suppletierichtlijn%20Borstvoeding.pdf

Richtlijn borstvoedinghttps://assets.ncj.nl/docs/e63a9fdd-5990-4217-b04a-228e5270683a.pdf

Borstvoeding.com/artikelen/vitamines-en-borstvoeding/

In dit artikel