Welkom bij de borstkolven Kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wanneer beginnen met kolven?

Je hebt een prachtige baby thuis, bent nog aan het genieten van je verlof, maar wilt er binnenkort eens een keertje alleen op uit. Of je ziet het einde van je verlof al aankomen. Wanneer ga je dan beginnen met kolven? In dit artikel vind je het antwoord!

Oefenen met kolven

Kolven is iets wat je moet leren. De ene vrouw gaat het direct soepel af, de andere vrouw heeft wat meer oefening nodig om dit kunstje onder de knie te krijgen. Het helpt om hiervoor rustig de tijd te nemen. Mijn eerste kraamverzorgende kwam al tijdens de kraamweek met een kolf aan. Ik weet niet of dat voor iedereen een aanrader is, maar het zorgde er in ieder geval dat het nog geen enkel probleem was toen het nog niet direct lukte. Begin daarom op tijd met het oefenen met kolven.

Een fles leren drinken

Ook je kindje zal moeten oefenen met het drinken van een fles. Het vraagt een andere drinktechniek dan het drinken aan de borst. La Leche League adviseert om te starten met oefenen als je baby ongeveer zes weken is en de borstvoeding geven zonder problemen verloopt. Het drinken aan een fles vraagt een heel andere zuigtechniek dan aan de borst. Start daarom liever niet te vroeg met het introduceren van een fles of speen: je baby kan erdoor in de war raken. Drinken uit de fles kun je oefenen met 20 tot 30 milliliter per keer; het gaat om de techniek, niet om de voeding. Mocht het niet gelijk goed lukken, dan hoef je niet veel melk weg te doen. Als je baby eenmaal uit de fles kan drinken, blijf dan een paar keer per week oefenen, zodat hij het niet verleert.

Kolven om een voorraad op te bouwen

Het is slim om een voorraad moedermelk op te bouwen voor als je weg wilt zonder baby of gaat werken. Als het eenmaal lukt om goed te kolven, is het handig om op vaste momenten in de week te kolven om een voorraad op te bouwen. Voor veel vrouwen is het tijdstip direct na de eerste ochtendvoeding een goed moment: vaak is er dan nog voldoende moedermelk in de borsten aanwezig en kun je gemakkelijk borstvoeding kolven. Andere vrouwen vinden het ‘s avonds prettiger, als de baby dan een langere tijd slaapt.

Je voorraad hoeft niet enorm groot te zijn. Je hebt eigenlijk niet meer voedingen op voorraad nodig dan de voedingen die je baby nodig heeft in de tijd dat je weg bent. Hou echter wel rekening met een extra voeding, of melk die verwarmd is en alsnog moet worden weggegooid. Persoonlijk vond ik het ook een prettig idee als er meerdere voedingen in de vriezer klaar lagen, zodat het geen probleem was als het kolven een keer minder was gelukt.

In dit artikel