Welkom bij de borstkolven Kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Welke fles voor afgekolfde melk?

Welke fles gebruik ik het beste voor moedermelk?

Welke fles en speen gebruik je als je ook borstvoeding geeft? Er zijn verschillende flessen en spenen die specifiek geschikt zijn voor de combinatie met borstvoeding. In dit artikel worden deze verschillende flesjes en spenen besproken: Medela Calma, Breastflow en Vaculess.

Echter, ook andere flessen kun je gerust gebruiken in combinatie met borstvoeding. Qua persoonlijke ervaring heb ik zelf Philips Avent flessen en spenen gebruikt, omdat ik het handig vond dat ik die op het melkbewaarsysteem te kunnen draaien. Dat is mij prima bevallen. Mijn kindjes verloren niet hun zuigkracht als ze weer overgingen op de borst. Van andere moeders begrijp ik dat dit ook erg per kind afhankelijk is. Uitproberen en niet teveel flessen/spenen in een keer kopen lijkt me een praktisch advies.

Is een aparte fles nodig?

Er zijn verschillende manieren om afgekolfde melk aan je baby te geven, afhankelijk van jouw behoeften en die van je baby. Reguliere flessen en spenen werken ook prima, maar een aantal flessen zijn speciaal ontworpen voor de combinatie met borstvoeding.

Bij de Calma speen van Medela bijvoorbeeld kan de melk alleen stromen als de baby door te zuigen een vacuüm creëert. De Calma is ontwikkeld in samenwerking met borstvoedingsdeskundigen en stelt je baby in staat om te zuigen, slikken, pauzeren en ademhalen net zoals hij zou doen als wanneer hij borstvoeding krijgt. Hierdoor is borstvoeding en voeden van afgekolfde melk met de fles makkelijk te combineren.

Andere flessen met speen bootsen meer de natuurlijke vorm van de moederborst na, om de overgang voor je baby zo klein mogelijk te maken.

Als je baby niet in staat is om de zuigkracht te genereren die nodig is voor de borstvoeding – door wellicht een gespleten lip of gehemelte – zou je een feeder of Haberman speen kunnen proberen die ontworpen is voor baby’s met speciale behoeften. Met zo’n feeder kunnen baby’s die niet kunnen zuigen worden gevoed met gebruikmaking van lichte compressie.

3 x het beste flesje voor moedermelk

Medela Calma

De meestverkochte kolf in Nederland is de Medela Swing Flex. Van hetzelfde merk is de Medela Calma speen.  De speen bestaat uit verschillende losse onderdelen en werkt op basis van een ventiel. Hierdoor ontstaat een vacuum in de speen, net zoals dit ook aan de borst gebeurd.  Als het kindje niet zuigt, komt er ook geen melk uit de speen. Hierdoor kunnen baby’s pauzeren, net zoals aan de borst.

De Medela Calma speen past op iedere Medela fles en is leverbaar in 1 maat. De baby regelt het immers zelf! Je hoeft de speen pas na 3 maanden te vervangen. Dat maakt de duurdere aanschaf weer een beetje goed. De speen wordt geleverd met ventiel en al. Er zijn ook losse reservespenen verkrijgbaar.

 Medela Calma spenen zijn onder andere te koop bij bol.com.

Breastflow

De Breastflow speen bestaat uit twee spenen in elkaar. Het unieke dubbel-speen systeem bootst de werking van de borstvoeding zo goed mogelijk na. Idee achter deze speen is dat er ook een vacuum opgebouwd wordt, net als bij de borst.

De Breastflow speen lijkt erg op de Medela Calma speen. De vorm van de speen is wel iets anders: de Medela Calma is wat langer, de Breastflow wat korter en dikker. Over het algemeen zijn de reacties over de Breastflow spenen iets positiever.

Vaculess

Het Vaculess systeem werkt gesteriliseerde zakjes of kokers waarin de (borst)voeding gaat.  Vóór het voeden wordt de lucht uit het zakje gedrukt door middel van de dop en/of vinger. Hierdoor kan de baby lucht- en vacuümvrij drinken, ook in zijligging. Net als aan de borst. Hierdoor zou een baby minder last hebben van krampjes of boertjes door het inslikken van lucht. Ook hier kan een baby even pauzeren onder het drinken.

De reacties over dit product zijn wat gemengd. De zakjes/kokertjes zijn vrij kostbaar en knoeien met kostbare gekolfde melk gebeurt ook nog weleens. Een onderzoek over de gebruiksvriendelijkheid van de Vaculess fles vind je hier.

Vaculess Baby Fles 150Ml

Verkrijgbaar bij:

bol.com
Laatst bijgewerkt:: 18 juli 2024 - 05:36

Verkrijgbaar bij:

bol.com (€9,99)
amazon.nl (€29,22)
Laatst bijgewerkt:: 18 juli 2024 - 05:36
In dit artikel