Kolf kopen of huren

  Je dacht altijd dat borstvoeding goedkoper was dan flesvoeding. Totdat je een goede kolf wilde kopen. Een elektrische borstkolf is een kostbaar apparaat. Voor een enkelzijdige elektrische kolf ben je zo’n 100 euro kwijt, voor een dubbelzijdige elektrische borstkolf gemiddeld 300 euro. Echter, een borstkolf kun je lange tijd, en voor meerdere kinderen, gebruiken. De koop van een goede borstkolf kan daarom een flinke investering waard zijn.

  Naast het kopen van een nieuwe kolf, zijn er nog andere mogelijkheden: het huren van een borstkolf of het kopen van een tweedehands kolf.

  Een kolf huren kan een goede keuze zijn. Een kolf huren is ten eerste geschikt als je de borstkolf een korte periode nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld als je kindje de eerste dagen of weken in het ziekenhuis ligt, of als je hulp nodig hebt om de productie op gang te krijgen. Daarnaast kan een kolf huren ook slim zijn als je erg twijfelt of je kolven wel prettig vindt. Er zijn dan ook constructies mogelijk waarbij je een kolf huurt met mogelijkheid tot koop.

  Als je langere tijd wilt kolven, bijvoorbeeld in combinatie met je werk, is het huren van een kolf geen goede optie. De kosten voor de huur zullen dan hoger zijn dan het aanschafbedrag van een kolf. Ook moet je bij het huren van een kolf een kolfset kopen van zo’n 40 euro, vanwege de hygiëne.

  Het gebruik van een tweedehands borstkolf is een andere mogelijkheid. Je kunt een kolf overnemen van een bekende, of een kolf via Marktplaats aanschaffen. Over het algemeen wordt dit sterk afgeraden. Een borstkolf komt in aanraking met moedermelk, wat besmettelijke ziektes kan doorgeven. Ook kan een kolf al lange tijd gebruikt zijn, waardoor de zuigkracht van de kolf is afgenomen. Vraag daarom altijd naar het aantal maanden dat een kolf is gebruikt. Uiteindelijk zal bij een kolf de motor kapot gaan, door de slijtage na vele uren kolven.

  Koop je een tweedehands borstkolf, vervang dan de losse onderdelen die aanraking komen met de melk. Bij de Ameda Lactaline Personal, Philips Avent Isis iQ Duo en de Ardo kolven is dit een veilige oplossing. Door een membraampje tussen het schild en de slangetjes kan er absoluut geen melk in contact komen met de motor. Dit wordt een gesloten systeem genoemd. Bij andere kolven is dit  wel het geval, en is er een risicio dat de motor hierdoor niet  100% vrij van bacteriën etc. is.

  Similar Category Post

  13 gedachten over “Kolf kopen of huren”

  1. wil graag eerst huren/uitproberen voordat ik een kolf koop, heb nl niet zulke goede ervaringen met kolven (phillips avent – handkolf werke alleen bij mij)
   Wil best geld uitgeven maar wil wel weten of het werkt/gaat bij mij.
   Kan helaas geen huur vinden Randstad eo…..
   Alvast bedankt

  2. Hoi Angela,

   Zelf woon ik in de buurt van Gouda, en zijn daarom borstkolven te huur via de Vierstroom Thuiszorgwinkels. Zie voor locaties http://www.vierstroom.nl/Ledenservice/Alle-diensten-(aan-huis)/Thuiszorgwinkel#Locaties-Vierstroom-Thuiszorgwinkels

   Ze hebben daar zeven verschillende kolven te huur. De meeste zijn ook voor consumenten te koop, eentje, de Medela Symphone is alleen voor verhuur. Zie voor de exacte modellen: http://www.vegro.info/borstkolven/nl/page/258/

   Ben je zo geholpen?

  3. Hallo,
   Ik ben 6 febr bevallen en heb met kolven met de medela symphony (ziekenhuis) mijn productie op gang gekregen. Onze dochter is te vroeg geboren en het lukte haar niet om lang genoeg te drinken aan de borst. Sinds 2 dagen geef ik volledig voeding rechtstreeks vanuit de borst. Ik huur nu een medela symphony, zodat ik kan kolven als onze dochter 1 borst niet helemaal leegdrinkt.
   Ik wil graag zelf een elektrische kolf aanschaffen voor dergelijke momenten, daarnaast wil ik een kleine voorraad aan gaan leggen voor ‘het geval dat’ en wanneer oma tzt een keer een middag of avond oppast.
   Ik heb alle slangetjes, membranen, schilden en bewaarflesjes in huis (moest zo’n set kopen toen ik de kolf wilde huren), dus bij voorkeur koop ik een medela.
   Passen alle onderdelen die ik heb op de swing of freestyle? En welke kolf adviseert u mij? Ik wil hem bij voorkeur 2e hands kopen.

   Alvast bedankt voor uw reactie.
   groet Jenny

  4. Hoi Ellen,
   Bedankt voor je reactie. Aangezien een 2e hands freestyle al gauw net zoveel kost als een nieuwe swing en ik de laatste 2 dagen helemaal niet heb hoeven kolven omdat onze dochter het prima doet aan de borst, zal het vast een nieuwe swing worden.

   mvg Jenny

  5. Hallo,

   Ik heb de freestyle kolf van medela. Nu heb ik nog steeds kloven omdat mijn tepel te ver naar binnen wordt gezogen. Ik heb al de kleinste maat. Heeft hier iemand nog een idee?

   Groeten,
   Samantha

  6. Hi, ik heb gisteren juist een medela swing gekocht via marktplaats. Het gaat mij alleen om het electrische deel. Alle flesjes, slangetjes enz heb ik nieuw aangeschaft. Maar na het lezen van oa dit artikel twijfel ik of ik hier goed aan gedaa heb ivm hygiëne! Dacht dat dit niet in aanraking met de melk kwam? Kan ik deze veilig gebruiken?

   1. Hoi Mia,

    Goed dat je nieuwe slangetjes etc. heb gekocht, hoewel je dit ook kunt uitkoken.
    Een Medela Swing motor overnemen is niet 100% veilig. Ik zou in ieder geval navragen bij de verkoopster of ze spruw heeft gehad, en in dat geval toch overwegen de motor niet te gaan gebruiken…
    Groet, Ellen

    1. De slangetjes moet je niet uitkoken. Komen ook niet in aanraking met melk. Wel uitkoken laat vocht achter komt in de motor van de kolf en gaat stuk. Is vaak uitgelegd door lactatiekundigen en degene van Medela zelf ! Met gr Ivonne ervaren kraamverz

  7. Ik ben voor het eerst mama geworden van een te vroeg geboren jongetje.

   Ik woon nu 1 week in ons nieuwe huisje nu heb ik een kolfapparaat nodig.
   Ik moet nog ruim 2,5 maanden kolfen. Wat kom mij het beste uit? Een kolf kopen of huren

   Groetjes, Jurii

  8. Hoi Juri, gefeliciteerd met de geboorte van je zoon!
   Ik zou je aanraden zelf een kolf te kopen als je naar de prijs kijkt. Op termijn, en zeker als er mogelijk nog meer kinderen komen, is het een stuk voordeliger.
   Dit geldt overigens niet als je specifieke borstvoedingsproblemen hebt, waardoor je een professionele kolf nodig hebt, bijv. om de borstvoeding op gang te krijgen.
   Groet, Ellen
   http://www.borstkolven.net

  9. Hoi,
   Ik zag op marktplaats een medela pump in style. Ik heb zelf nog een afkolfset is deze veilig qua motor of kan ik toch beter een nieuwe kopen??

   Groet Anke

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *