Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. De Volkskrant bekijkt wekelijks de zin en onzin van dergelijke berichten. Deze keer: het geven van borstvoeding leidt tot slimmere kinderen dan het geven van flesvoeding.
‘Baby’s die langer dan negen maanden borstvoeding krijgen, scoren op 18-jarige leeftijd gemiddeld vijf IQ-punten hoger dan kinderen die minder dan één maand de borst hebben gekregen.’ Deze quote, van VU-gezondheidshoogleraar Jaap Seidell, stond onlangs in het AD. Vijf punten, dat is niet gering. Om een idee te geven: tien punten markeert het gemiddelde verschil tussen leerlingen van havo en vmbo, aldus Seidell in hetzelfde artikel.
Deze conclusies blijken echter afkomstig van een onderzoek naar tweeduizend jongens die geboren waren rond 1960. Bij het onderzoek was het IQ van de moeder niet bekend. En dat blijkt de resultaten behoorlijk te vertekenen. Hoog opgeleide moeders geven namelijk in verhouding vaker borstvoeding aan hun kinderen.
In een studie uit 2015 naar bijna vierduizend kinderen, geboren tussen 2002 en 2006, ziet psychiater Sabine Roza van het Erasmus MC het IQ-voordeel van kinderen als sneeuw voor de zon verdwijnen wanneer zij corrigeert voor het IQ van de moeder. ‘Corrigeren voor alleen socio-economische situatie en opleiding, zoals in veel studies gebeurt, is niet voldoende.’
Kortom: borstvoeding heeft veel voordelen, maar slimmere kinderen krijg je er niet van. Lees het volledige artikel op Volkskrant.nl.
Geef een antwoord