Tips voor bewaren van moedermelk

  Met een pak melk uit de supermarkt is het gemakkelijk. Je kijkt op het randje van het pak en daar zie je “tenminste houdbaar tot” datum staan. Is de melk over de datum, dan zie je dat direct. En kun je altijd toch nog een slokje proberen, je merkt vanzelf of het echt niet meer goed is. Of nou ja, dat hangt er vanaf hoe hoog de nood is.

  Bij moedermelk voor je baby ligt het wat anders. Allereerst is je baby een stuk kwetsbaarder, en wil je zeker weten dat je hem/haar iets goed geeft. Ook bestaat er geen standaard “tenminste houdbaar tot” datum voor moedermelk. Alles hangt van af hoe je omgaat met de melk. Als je het achterin de koelkast bewaart, kun je melk tot vijf dagen goed houden. Laat je het in de woonkamer staan, kun je het na een dag weggooien. Heel logisch, maar toch handig om te weten. Ik vond dit diagrammetje een fijne houvast.

   

  houdbaarheid moedermelk
  op kamertemperatuur (20°C) in de koelkast (5°C) in de vriezer
  ***(-15°C)
  in de diepvries (-20°C) ná het opwarmen
  verse moedermelk 5-10 uur tot 5 dagen 3 maanden 3-6 maanden 1 uur
  ontdooide moedermelk 1 uur 24 uur 1 uur
  Bron: www.borstvoeding.com

   

  Mijn tip is daarnaast om te investeren in fijne spullen om in de melk in te bewaren. Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden. Probeer de verschillende opties uit, en zoek naar iets wat bij jou past. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een stel hersluitbare bakjes, bijvoorbeeld bij Xenox of Hema te koop
  • Philips Avent bekers . Deze heb ik zelf gebruikt, je kunt ze vaak hergebruiken en stapelen in de diepvries. Daarnaast kun je er met een adapter Avent spenen opdraaien. Er zit een maataanduiding op, en je kunt erop schrijven voor aantal ml en datum.
  • Moedermelkbewaarzakjes, bijvoorbeeld van Medela. Ik vond ze zelf niet fijn werken, geknoei, maar dat kan ook aan mij liggen. Vrij prijzig, ongeveer 75 ct per zakje.
  • En pas kwam ik deze beauty tegen: de Béaba Multi Portion. Echt een mooi ding om te zien! Geen idee of het praktisch is, maar je hoeft in ieder geval niet een flinke hoeveelheid afgepaste bakjes te hebben. Een goedkoper alternatief is een ijsblokjeshouder van de Blokker etc. Maar het oog wil ook wat!

   

  Similar Category Post

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *