Wat zijn de beste zoogcompressen?

  Zoogcompressen, het is voor veel vrouwen een noodzakelijk kwaad bij borstvoeding. Soms lek je wat melk uit je borsten, en met goede zoogcompressen wordt dit opgevangen. Geen vlekken op je kleding meer!

  Er zijn veel verschillende zoogcompressen verkrijgbaar. Ik heb de verschillende soorten getest, en deel hier mijn ervaringen met de verschillende compressen. Je hebt drie verschillende types zoogcompressen: wegwerpzoogcompressen, wasbare zoogcompressen en siliconen zoogcompressen (LilyPadz).

  Wegwerpzoogcompressen

  Kruidvat zoogcompressen
  De meeste vrouwen gebruiken wegwerpzoogcompressen. Ze zijn verkrijgbaar in diverse merken (Natusan, Medela, Philips Avent) en in de huismerken van drogisterijen en Albert Heijn. Je koopt ze in een doos van ongeveer 30 stuks. Bij sommige merken worden ze per stuk verpakt.De compressen van Kruidvat en Albert Heijn werken voor de meeste vrouwen goed. Ze zijn vrij dun, heb een klein plakstrip voor de bevestiging en nemen veel melk op. Nadeel van deze zoogcompressen is dat ze bij strakke shirts ziet zitten. Bij doorschijnende shirts zijn de witte compressen ook geen succes. Natusan zoogcompressen zijn een tikje duurder. Deze compressen zijn huidskleurig en passen bij sommige vrouwen beter vanwege een uitsparing voor je tepel.

  Kosten: Kruidvat €1,99/30 stuks, Natusan €2,99/30 stuks, AH €2,00/30 stuks

  Veel verschillende soorten zoogcompressen (Natusan, Philips Avent, Tommee Tippee, Jippie’s, Heltiq) kun je via bol.com kopen in de babywinkel van bol.com.

  Wasbare zoogcompressen

  Medela zoogcompressenPhilips Avent wasbare compressen
  Als je veel zoogcompressen gebruikt, kan het de moeite waard zijn om te investeren in wasbare zoogcompressen. Merken als Philips Avent en Medela bieden katoenen zoogcompressen aan. Deze compressen zijn vooral geschikt als je weinig last van lekken hebt. Ze nemen namelijk minder vocht op dan een wegwerpcompres. Je ziet ze vaak iets minder snel dan de wegwerpcompressen zitten, omdat ze dunner zijn.Naast katoenen compressen zijn er ook bamboe compressen op de markt van het merk Myllymuksut. De buitenste laag van het compres is van waterdichte stof, in het midden twee lagen absorberend bamboe en aan de binnenkant strech bamboe. Ondanks het gebruik van bamboe voelt het lekker zacht aan. Bamboe schijnt meer te kunnen absorberen dan katoen, en wordt milieuvriendelijk geteeld. Ik ben over deze compressen zeer te spreken. Ze nemen inderdaad meer vocht op. Ze zijn ook in allerlei kleuren leverbaar, waardoor ze ook een rode of roze kleur kan kiezen die nauwelijks zichtbaar is.Voor gebruik kun je de compressen het beste een aantal keer wassen. Dit zorgt ervoor dat de wasbare compressen meer vocht opnemen, net zoals je een katoenen theedoek ook een paar keer wast voor gebruik. Je kunt de compressen vanwege de hygiëne het beste op 60 graden wassen.

  Hou er rekening mee dat je zeker een stuk of 8 compressen nodig hebt, omdat je altijd een aantal compressen in de was hebt.

  Kosten: Medela €12,99/4 stuks van katoen, Philips Avent €14,99/6 stuks van katoen, Myllymuksut €5,35/2 stuks van bamboe.

   

  Siliconen zoogcompressen / LilyPadz

  LilyPadz zoogcompressenLilyPadz zoogcompressen
  We hebben ook de mogelijkheid gekregen om de LilyPadz te testen. Dit zijn zoogcompressen gemaakt van siliconen. Je “plakt” deze compressen letterlijk op je borst. Doordat er hierdoor druk op je tepel wordt gegeven, stopt het lekken van de melk. Dit werkt hetzelfde als je een vinger op je tepel drukt.De LilyPadz kun je gemakkelijk met wat zeep schoonmaken, en kunnen bewaard worden in een doosje met de bijgeleverde bewaarschildjes. Je hoeft ze verder niet te desinfecteren of iets dergelijks.  Mocht je alsnog doorlekken, dan moet je ook de LilyPadz schoonmaken, je borst drogen, en de compressen opnieuw aanbrengen.Het mooiste aan de zoogcompressen vind ik dat je ze helemaal niet ziet. Strak shirtje, bikini; allemaal geen probleem. Je kunt ze ook zonder bh gebruiken, ze blijven door het “vacuum” prima zitten aan je borst. Voor overdag vind ik ze prettig om te gebruiken. Je hebt er wel wat handigheid voor nodig om ze in het “openbaar” goed te kunnen doen, maar dat lukt na een paar keer wel.Voor ’s nachts vond ik zelf de LilyPadz geen succes. Ik lekte alsnog door, en had dan geen zin om ze schoon te maken en opnieuw aan te brengen. Dit hangt wel af van hoeveel melk je normaal gesproken lekt. Als je niet zoveel melk lekt, kan ik me voorstellen dat je er wel tevreden over bent.

  Het lijkt me niet verstandig om de compressen te gebruiken als je last hebt van stuwing, of veranderingen hebt in het aantal voedingen. De compressen zijn daarnaast niet geschikt voor vrouwen met ingetrokken tepels.

  Kosten: LilyPadz €25,95 via bol.com.

  Wat zijn jouw ervaringen? Deel het met ons!

   

   

  Similar Category Post

  Een gedachte over “Wat zijn de beste zoogcompressen?”

  1. Ik heb in het begin ook flink zitten modderen met de wegwerp zoogcompressen. Bij mijn eerste kindje gebruikte ik die van Tommy Tippi omdat deze zo mooi groot zijn en derhalve de melk er niet lags lekt. Andere zijn vaak zo klein. nadeel was wel dat ze aan de achterkant een soort laag hebben waardoor ze gaan zweten en enorm gaan stinken ook bij weinig melkverlies. Bij mijn tweede kindje heb ik die van Babydump ontdekt. Buitengewoon geweldig! Groot met plakstrip en goed absorberend en ze blijven fris ruiken en in verhouding nette prijs. Rond de twee euro dacht ik. Hopelijk hebben jullie wat aan deze info. Veel succes.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *