Welke kolf is geschikt?

  De meest geschikte kolf hangt van twee zaken af. Allereerst waarvoor je de kolf wilt gebruiken: wil je af en toe kolven, moet je je productie op gang krijgen of wil je regelmatig kolven? De tweede belangrijke factor is je budget. Als je je de ruimte hebt om te investeren in een borstkolf, heb je andere opties dan bij een beperkter budget.

  Welke kolf is het beste voor jou? Kijk in onderstaand diagram om je te helpen bij je keuze. Let wel: dit zijn algemene richtlijnen. Koop vooral de type kolf waarbij jij je het prettigst voelt.

  Voordelige keuze Beste keuze
  Reden om te kolven
  Een keer weg zonder baby Ardo Amaryll Philips Avent Isis
  Deeltijdbaan Medela Harmony Medela Swing
  Voltijdbaan Ameda Lactaline
  Personal
  Medela Freestyle
  Te weinig melkproductie Kolf huren Philips Comfort Duo
  Aanlegproblemen, vlakke tepels,tepelkolven of borstontsteking Kolf huren Philips Avent Isis
  IQ Uno
  Stuwing Alle kolven mogelijk Alle kolven mogelijk

  Similar Category Post

  42 gedachten over “Welke kolf is geschikt?”

  1. Wat een mooi overzicht!
   Waar baseren jullie dit schema op?
   Onafhankelijk onderzoek? Is daar een rapport over beschikbaar?
   We missen merken als lansino, zijn die meegenomen in de test?
   Graag uw antwoord, dit heeft zeker onze interesse!
   Hart groet
   Mirjam Zwaal

  2. Beste Ellen,

   Ik vind je schema heel handig. Alleen twijfel ik toch nog tussen de Medela Swing Maxi en de Freestyle. Ik werk nu voltijds en wil straks 3,5 dag gaan werken. Ik wil de kolf dus wekelijks gebruiken op de momenten dat ik werk of als ik een keertje weg moet en voeding achter wil laten. Maar ook om de productie af en toe op te krikken.

   Zou je mij willen adviseren hierin?
   Mijn emailadres is ingevuld.

   Groeten, Lucretia

   1. Hoi Lucretia,

    Dank je wel voor je reactie.

    Ik begrijp hieruit je kolf onder andere wilt gebruiken als je werkt, 3,5 dag per week? Je zult dan in het begin zo’n 10 – 12 keer moeten kolven per week, uitgaand van 3x kolven per dag. Jouw situatie zou anders kunnen zijn, afhankelijk van werktijden, aantal voedingen en het gemak waarmee je kolf.

    Wekelijks 10 a 12 keer kolven is voor een kolf al intensief gebruik. De zwakste plek bij een kolf is de motor. Ik raad je aan de Medela Freestyle te kiezen. Mocht de prijs een belangrijk punt voor jou zijn, dan kun je ook kijken naar de Ameda Lactaline Personal of Ardo Calypso to Go. Dit zijn alledrie krachtige kolven die lang kunnen meegaan. De Medela Swing Maxi is een dubbelzijdige kolf met de motor van een enkelzijdige kolf, die zou ik je niet aanraden voor dit gebruik.

    Groet,
    Ellen

  3. Beste Ellen,

   Je website voldoet aan een behoefte: zoals waarschijnlijk meer mensen ben ik op zoek naar de verschillen tussen een aantal borstkolven.
   Ik ben benieuwd waarom bij beste keus bij weinig melkproductie de Pump In Style Advanced staat aangegeven terwijl bij de algemene informatie van deze kolf staat dat je de Freestyle aanraadt.
   Ik vraag dit omdat ik zelf de Pump in Style Advanced heb, zwanger van de tweede ben en aan het denken ben om andere kolf aan te schaffen om wellicht meer af te kunnen kolven. Twijfel daarbij tussen Freestyle en Ardo Calypso to go omdat ik op borstvoeding.nl forum paar keer gelezen heb dat Freestyle zuigkracht soms niet optimaal was. Dat zijn uiteraard maar een paar meningen op waarschijnlijk veel tevreden gebruiksters. Je gaat toch twijfelen als een aantal mensen reageren en de Pump in Style Advanced promoten. En die heb ik dus al (jaar gebruikt door mijn zus en jaar gebruikt bij mijn oudste kind. Defect onderdeel is vervangen door Medela dus zuigkracht is nu oké).
   Ben benieuwd naar je antwoord.
   Vriendelijke groeten,
   Connie Laarakkers

  4. Beste Connie,

   Leuk dat je reageert!

   De Pump In Style Advanced is niet meer verkrijgbaar. Eigenlijk moet bovenstaand schema dus geupdate worden, vandaar dat je in de informatie bij de betreffende kolf een doorverwijzing naar de Freestyle vindt.

   De Pump In Style Advanced is uit de handel genomen, omdat er vrij veel problemen mee waren. De Freestyle is een redelijk vergelijkbare kolf.

   Heb je problemen (gehad) met de PISA kolf? Als jouw kolf het namelijk goed doet, zou ik je niet aanraden om te switchen naar een Ardo Calypso of Freestyle.

   Mogelijk heb je verder iets aan deze topic:
   http://www.borstvoedingsforum.nl/viewtopic.php?p=348662

   Groet,
   Ellen – http://www.borstkolven.net

  5. Welke kolf raden jullie aan voor 8x kolven per week, enkel of dubbel, ik heb de mogelijkheid van een half uur te kolven per keer

   philips avent comfort uno of de medela swing
   philips avent comfort duo of de medela freestyle?

   Bedankt

  6. ik heb nog een ander idee wat toch nog een stuk goedkoper is, en moest ik twijfelen kan ik de 2e later kopen, lijkt dit een goed idee?

   of 2x philips avent comfort uno (‘maar’ € 180)
   of 2 x medela swing (€288)

   Bedankt

  7. Hoi Ellen,

   Ik zoek advies voor mijn specifieke situatie, ik hoop dat je mij kunt helpen. Vorige week zijn wij de trotse ouders geworden van een dochter. Ik had graag borstvoeding gegeven, maar door een lichamelijke beperking lukt het toch niet. (ik kan mijn armen bijna niet gebruiken)

   we huren nu de medela symphony, waarmee ik 7 keer per dag kolf om mijn dochter toch borstvoeding te kunnen geven. Is er een elektrische kolf die geschikt is om zoveel mee te kolven?

   Groet,

   Eveline

  8. Hoi Eveline,

   Gefeliciteerd met de geboorte van jullie dochter! En excuses voor de late reactie.

   Huurkolven zijn over het algemeen iets krachtiger en sterker. Ze worden immers door meer gebruikt, en moeten ook in staat zijn om borstvoeding op gang te brengen. Huurkolven zijn zeer duur en daarom niet verkrijgbaar voor particulieren. (Medela Symphony is bijvoorbeeld voor 1600 euro verkrijgbaar).

   De Medela Freestyle is een prima alternatief.

   Succes en hartelijke groet,
   Ellen Roest – http://www.borstkolven.net

  9. Beste F.
   Ik zou je bij 8x kolven per week adviseren om een enkelzijdige kolf aan te schaffen.
   Als je een voorkeur hebt voor een dubbele kolf, met een beperkt budget, is de Ameda Lactaline Personal (ong. 150 euro) een kolf om te overwegen.

   Met vriendelijke groet,
   Ellen

  10. Hoi!
   Omdat ik vanaf dag 1 al vreselijk aan het klooien ben met aanleggen kolf ik sinds 2 weken mijn melk fulltime af en geef deze per fles.
   Ik kon voor een prikkie de medela swing maxi van iemand over nemen en heb er een afkolf setje bijgekocht.
   Omdat ik erg gevoelige tepels heb kreeg ik.al snel last met deze kolf..
   Nu is mijn vraag dus of jullie toevallig nog een kolf aanraden die comfortabel werkt en geschikt is voor fulltime kolven
   Ik hoor het graag!

  11. Hallo Ellen,
   Dank voor je overzicht en jouw reacties. Vooral de tip over de motor voor de swing maxi (dubbele pomp met motor voor enkele pomp) is handig. Wat ik me wel af vroeg: Twee keer een enkele pomp als de medela swing is ongeveer 60 euro goedkoper dan de medela freestyle (dubbel). Is het dan niet handiger om twee enkele pompen te kopen dan een dubbele?

   Dankjewel!

   Marjolijn

  12. Hoi Marjolijn,
   Leuk dat je reageert!
   Een dubbele kolf heeft een krachtigere motor dan een enkele kolf. Als je dubbelzijdig wilt kolven, raad ik je zeker een dubbelzijdige kolf aan ipv twee enkelzijdige kolf.
   Bij Ardo en Ameda tref je overigens goede dubbelzijdige kolven aan voor een scherpe prijs.
   Groet, Ellen

  13. Beste Ellen

   Ik huur nu een kolf via de thuis zorg.
   En daarmee kolf Ik Op een dag 6 à 7 keer mee.
   Aanleggen ging moeilijk maar ik wil wel dat mijn kleine moedermelk binnen krijgt. Nu s het huren 2.50 per dag. Dit loopt al aardig op.
   Welke kolf raad je mij aan? 6 à 7 keer per dag kolven 7 dagen in de Week?

   Gr. Dana

  14. Hoi, ik ben mij aan het orienteren op een borstkolf. Ik ga straks 3 dagen werken en wil dan kolven. Tot die tijd zal ik af en toe kolven maar niet dagelijks. Welke raadt u mij aan? Daarbij hoeveel flesjes per dag/ml per drinkbeurt dien je af te kolven? Bedankt voor uw reactie.

  15. Ha Iris,

   Goed dat je aan het rondkijken bent naar een kolf. Bij drie dagen kolven per week zou ik je een dubbelzijdige kolf aanraden. Met een dubbelzijdige kolf kolf je sneller en gaat het kolven bij de meeste vrouwen gemakkelijker. De keuze voor de kolf is dan vooral afhankelijk van je budget: Ardo & Ameda hebben goede kolven voor een scherpe prijs, Medela en Philips zijn iets luxere kolven voor een luxere prijs.

   Je kolft af wat je kindje normaal zou drinken. Dit hangt dus helemaal van het ritme en de hoeveelheid melk af die je kindje drukt.

   Hoop je zo verder geholpen te hebben!

  16. Dag Ellen,

   Mijn dochter is nu vier maanden en binnen een maand moet ik terug werken. Ik zou haar graag zes maanden borstvoeding geven, dus dat wil zeggen dat ik moet gaan afkolven. Wanneer begin ik hier het best mee?
   Ik heb al een huurtoestel (medela lactine, dubbelzijdig) via de thuiszorgwinkel. Ik heb er al twee keer mee afgekolfd, maar ik krijg nog geen 10ml afgekolfd. Ik voel me ook niet zo prettig bij het toestel. Wat zou je me aanraden? Ik zal tijdens de week zo een tweetal keer (indien dit te weinig blijkt, drie keer) per dag afkolven, ik krijg hiervoor een half uur de tijd.

   Bedankt!

  17. Hoi Inne,
   Fijn dat je overweegt om te gaan kolven en hierover informatie inwint.
   Je kunt het beste nu al starten met het oefenen aan fles voor je kindje, en het kolven voor jou.
   Als je een huurkolf hebt die je niet prettig vindt, zou ik je aanraden om een andere kolf te huren. Dan kun je bekijken of het hiermee prettiger is.
   Veel succes!
   Groet, Ellen

  18. Zijn jullie bekend met de Philips avent-scf33201?
   Deze heeft vrij redelijke recensies en leuke prijs…
   Ik zoek er ook 1 voor op mijn werk: 3 dagen per week…
   Graag jullie advies:)

  19. Hoi,

   ik verwacht binnen een paar dagen mijn eerste kindje. Ik wil graag borstvoeding geven en ik neig naar de Difrax B to B vanwege het gemak van de schelp in je bh. Nu lees ik wel dat deze minder is in zuigkracht. Ik ga na mijn verlof 4 dagen werken. Hoevaak moet ik dan kolven en is de Difrax kolf daar wel sterk genoeg voor?

   In het overzicht zie ik ook staan dat je met platte tepels beter een kolf kunt huren, is dat omdat de borstvoeding dan misschien niet lukt?

   Ik ben benieuwd naar je advies.

  20. Dag Sabrina,
   Spannend! Misschien ben je inmiddels al mama geworden…

   Als je vier dagen per week wilt gaan kolven, zou ik je een krachtige dubbelzijdige kolf aanraden. De Difrax kolf is hiervoor niet zo geschikt. Je zult een paar keer per dag gaan kolven. Met een dubbelzijdige kolf gaat dit sneller omdat je beide borsten tegelijk kunt doen. Ook wekt dit sneller een toeschietreflex.

   Vlakke tepels hoeft geen probleem te zijn hoor! Als dit wel voor problemen zorgt, dan kun je beter een professionele kolf huren om verdere problemen te voorkomen, in ieder geval in je kraamperiode.

   In het algemeen raad ik je aan pas na je bevalling een borstkolf te kopen. Dan kun je bekijken of de borstvoeding goed gaat, en dan je keuze maken voor de meest geschikte kolf voor jou.

   Groet, Ellen

  21. Hallo,

   Ik ben op zoek naar een geschikte kolf voor fulltime kolven. Ik kolf liever met een eenzijdige kolf zodat ik nog een hand vrij heb. Ook heb ik niet zo’n groot budget.
   Wat zou je mij aanraden?

   Met vriendelijke groet, Miranda

  22. Hallo,

   Ik kolf nu met de avent handkolf, de oudere versie van die hier op de site staar. Ik wil graag een elektrische kolf aanschaffen, maar ik twijfel tussen avent en medela. De zuigkracht van de avent handpomp vind ik prima, maar kolf er niet altijd even goed mee, ik weet niet waardoor dat komt.
   Hoe is de zuigkracht van de avent dubbele elektrische kolf en de medela freestyle?
   Ik zag dat de freestyle de tsr stimuleerde, maar hoe werkt dat dan bij de avent?
   Is de grootte van de borstschelp van de avent nog hetzelfde formaat?
   Een hoop vragen, ik hoop dat u mij kunt helpen.

   Groetjes Linda

   1. Hoi Linda,
    Zonder de exacte versie van de Avent handkolf te kennen, vind ik het lastig om deze vraag goed te kunnen beantwoorden.
    Ik kan je het beste aanraden om naar een thuiszorgwinkel of babywinkel die borstkolven verkopen te gaan, en je daar te laten adviseren. Zowel Philips Avent als Medela zijn goede dubbelzijdige kolven. Een Avent heeft verschillende kolfcyli, met drie verschillende instellingen, om je tsr goed op te wekken. Dit systeem is redelijk vergelijkbaar met systeem van de Medela Freestyle.

    Hartelijke groet,
    Ellen Roest
    http://www.borstkolven.net

  23. Beste Ellen,
   Ik heb interesse in een borstkolf van medela daar ik daar al de lactatieset van heb. Ik weet echter niet wat raadzaam is. Ik zou de kolf nu willen gebruiken om een avondje of middagje of twee a drie per week van huis te kunnen gaan. Het is voor een periode van ongeveer 6 weken voor dit kindje. Als ik later weer moet werken zie ik het niet zitten ivm werkomstandigheden om te gaan kolven.
   Wat raad jij mij aan?
   Mvg Chantal

  24. Hoi Chantal,
   Als de borstvoeding goed loopt, zou ik voor een enkele kolf van Medala kiezen, zoals Medela Swing. Dan heb je voor een beperkte investering een prima kolf. Eventueel kun je ook overwegen om een handkolf van Medela aan te schaffen, ligt eraan of je dit prettig vindt.
   Groet, Ellen
   http://www.borstkolven.net

  25. Beste, graag zoek ik een dubbelzijdige kolf om 4 dagen per week, 2x dag af te kolven,

   Mijn voorkeur gaat uit naar een philips comfort omdat hier avent natural flesjes en het via systeem op past,

   Ik heb online ook adapters gevonden waardoor de flesjes van avent op bijvoorbeeld een medela pomp passen,

   Welke kolf raden jullie aan avent comfort duo (€215), medela swing (€225) of freestyle (€300)?

   Zijn de kunststof schilden van medala niet hard? Het zachte kussentje bij avent lijkt comfortabeler,

   Ik heb op het werk toegang tot netstroom, hierdoor twijfel ik of de batterij wel nuttig zou gebruiken bij de freestyle, de bijgeverde potjes vind ik onhandig bij medela vermits ik toch met avent flesjes wens te werke

   Hebben jullie ervaring met zulke adapters, ik heb ze enkel op amazon gevonden op dit moment?

   Alvast bedankt

  26. Ik wil graag een voorraad kolven voor als ik straks ga werken. Dit komt neer op 1x daags kolven want anders wordt mn productie te hoog naast t aanleggen. Over 2 maanden heb ik de symphony die op mn werk staat (werk op couveuseafdeling) en heb ik mn eigen kolf nog maar sporadisch nodig. Adviseren jullie mij de swing maxi of de freestyle? Wil graag medela omdat die ook op t werk heb.

  27. Dag Kristel,
   Heb je ook een enkelzijdige of een handkolf overwogen? Medela Swing of Harmony? Voor 1x kolven per dag, en incidenteel kolven, zou ik je aanraden om voor een handkolf of een enkelzijdige elektrische kolf te gaan.
   Medela Freestyle lijkt me een forse investering voor het beoogde gebruik, en in mindere mate geldt dit ook voor de Medela Swing Maxi.
   De keuze voor een kolf blijft altijd erg persoonlijk. Ga vooral zelf na wat je het prettigst vindt, eventueel door een kolf tijdelijk te huren.

   Hartelijke groet,
   Ellen
   http://www.borstkolven.net

  28. Hallo
   Ik heb vorige week een dochtertje gekregen, ik geef nu borstvoeding, en dat gaat heel goed. Ik moet vanaf januari weer aan het werk, en wil een elektrische pomp aanschaffen… Welke raden jullie mij aan? Ik ga 4 dagen werken ( in de horeca, dus alleen Savonds) dus ik heb overdag alle tijd om gewoon de borst te geven en om te kolven..
   De kraamhulp raadde mij de medela swing maxi aan , maar ik wil wel zeker weten dat ik een goede koop doe, aangezien het een hele investering is.
   Zou voor mijn situatie een enkele kolf ook prima zijn?
   Alvast bedankt. Groetjes

  29. Hoi Ellen,

   Ik werk deeltijd en kolf ongeveer 2 a 3x per dag, met de medela swing (dubbel kolf, maar ik gebruik er maar 1, zodat ik 1 hand vrij heb.) mijn melkproductie is erg omlaag gegaan en mijn tepels doen vaak pijn. Soms red ik de 100 ml in totaal niet eens. Heb jij misschien een oplossing hiervoor?

   Ik zit ook te denken aan een handkolf / kleine elektrische kolf die in mn handtas kan, die ik kan gebruiken als ik een avondje weg ben, in de auto of in de wc, zodat ik langer buiten kan zijn. In dat geval kolf ik eigenlijk alleen de druk er af en kolf ik niet echt lang een borst leeg. Kun jij mij een goede kolf aanraden en kun je mij vertellen of dit zo kan/goed is om te doen?

   Ik hoor het graa. Bij voorbaat dank!

   Mvg,

   Jun

  30. Hi Jun,

   Lastig om voor je te beantwoorden… is heel persoonlijk wat je prettig vindt. Als de Medela Swing Maxi niet bevalt, zou ik je aanraden om een ander merk handkolf uit te proberen. Bijvoorbeeld de Philips Avent of Ardo Amaryll.

   Groet, Ellen
   http://www.borstkolven.net

  31. Beste Ellen,

   Ik ben mij aan het oriënteren voor een kolf. Op dit moment zwanger van ons tweede kindje en bereidt om borstvoeding te gaan proberen. Wel wil ik meteen afkolven zodat mijn man ook gewoon de fles kan blijven geven en wij ook zeker zijn hoeveel melk onze kleine meid binnen krijgt.
   Ik twijfel tussen een enkele of dubbele ook beetje om de kosten. En of ik hem niet gewoon tweede hands moet aanschaffen. Alvast bedankt.

  32. Hi Lotte,
   De Medela Freestyle is wat krachtiger, en erg geschikt voor fulltime kolven. De Ardo Calypso to Go is ook een zeer goede borstkolf, en een stuk gunstiger geprijsd. Ook geschikt voor fulltime kolven. Is met name kwestie van persoonlijke voorkeur… lees vooral de informatie over de functionaliteiten goed door.

  33. Hallo,

   Ik ben inmiddels 13 weken zwanger en informeer mijzelf over een Borstkolf. Ik wil heel graag borstvoeding geven, maar wel tijdig bij kolven om eventueel mijn partner de fles te laten geven, zodat ik zou kunnen rusten o.i.d. Nou werk ik 28,8 uur in week en dit zal ik ook na de bevalling weer oppakken. Ik weet zo niet hoeveel ik dan zou moeten kolven. Ik werk zo’n 4 à 8 uur op een dag. Ik werk onregelmatig dus dat zal verschillen hoeveel ik op mijn werk zal gaan kolven. Welke borstkol zou dan voor mij geschikt zijn? Wat is het voordeel van een handmatig en elektrische kolf en is eenzijdig is tweezijdig aan te raden?

   Gr. Stefanie

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *